Se cere boicotarea Raliului Dakar / Una dintre curse trece pe lângă închisoarea unde este ținută o activistă din Arabia Saudită

Susținătorii activistei pentru drepturile femeilor Loujain al-Hathloul, care a militat pentru drepturile femeilor de a conduce în Arabia Saudită, au cerut boicotarea Raliului Dakar, mai ales că o cursă trece chiar pe lângă închisoarea unde este ținută activista, conform The Guardian.

Piloții din competiția off-road – inclusiv 12 femei – urmează să treacă marți la câteva sute de metri de închisoarea Al-Ha’ir din Riyadh, unde se află Hathloul.

„Activistele pentru drepturile femeii au îndurat ani de închisoare, tortură psihologică și fizică și abuzuri sexuale pentru că au făcut campanie pentru dreptul lor de a conduce. Mulți rămân în închisoare până în prezent ”, a declarat Lucy Rae, purtătorul de cuvânt al Grant Liberty, un organism de apărare a drepturilor omului care face campanii în numele prizonierilor din Arabia Saudită.

„Este extrem de grotesc faptul că, în același timp, autoritățile saudite vor găzdui un eveniment sportiv, inclusiv cu femei șoferi, în timp ce eroii care și-au câștigat dreptul de a conduce vor dispărea în închisoare”, a adăugat Lucy Rae.

Organizația Sportivă Amaury, care conduce raliul, nu a răspuns imediat la solicitările de comentarii prin e-mail.

Hathloul, unul dintre cei mai proeminenți activiști din Arabia Saudită, a fost răpită și reținută în 2018. Ea a fost închisă luna trecută pentru cinci ani și opt luni de închisoare după ce a fost găsită vinovată de spionaj și conspirare împotriva regatului.

Doi ani și 10 luni de pedeapsă au fost suspendate de către instanță, așa că activistei îi mai rămân doar două luni de servit în închisoare.

Articolul precedentSituație disperată în Los Angeles: Ambulanțierii, sfătuiți să nu mai transporte pacienți fără șanse de supraviețuire la spital
Articolul următorBOR a proclamat anul 2021, an omagial al pastorației românilor din afara tarii / Proclamarea, salutată într-o comisie parlamentară