Tot mai mulți tineri fac bolile bătrâneții

Boală prin excelență a bătrâneții până nu demult, Parkinson afectează din ce în ce mai multe persoane sub 50 de ani, spun studii recente. Considerată a fi a doua boală neurodegenerativă ca frecvență, după Alzheimer, Parkinson afecta în special persoane cu vârste de peste 65 de ani. Situația s-a schimbat în ultimii ani și tot mai mulți tineri sunt cuprinși în statistici nu numai în cazul acestei boli, dar și când vine vorba de reumatism, accident vascular cerebral sau osteoporoză.

Diana plecase de doi ani din România și se stabilise în Belgia, unde urma să se căsătorească. Un eveniment dramatic ar fi putut pune capăt nu doar planurilor sale, dar și vieții. La numai 33 de ani, Diana a făcut atac cerebral vascular.

„Îi mulțumesc lui Dumnezeu, în primul rând, pentru că mă aflam în Olanda când s-a întâmplat. Ambulanța a venit imediat, medicii excepționali, condițiile din spital ireproșabile. Nu știu și nici nu vreau să-mi închipui ce s-ar fi întâmplat dacă m-aș fi aflat în România. Probabil că acum nu aș mai fi fost aici, vorbind cu tine“, se confesează ea. Diana este unul dintre cazurile din ce în ce mai dese de atac cerebral vascular la vârste fragede.

„Apariția tot mai timpurie a unor boli cronice specifice cândva numai bunicilor noștri se află undeva mult mai adânc de cât ne-am închipui: în modificările comportamentale ale speciei umane din ultimele decenii“, spune psihologul Cătălin Andronie. „Nu sunt decât expresia uzurii, degradării și îmbătrânirii premature a unor aparate și sisteme ale organismului uman, cum sunt, de exemplu, circulator sau nervos“, continuă el. Nu trebuie însă uitate stresul, obezitatea, fumatul, sedentarismul și alimentația bogată în grăsimi.

Cifre alarmante

Ultimele informații arată că, în România, sunt tratați peste 70.000 de bolnavi cu maladia Parkinson, dar există un număr mai mare de bolnavi care încă nu au fost diagnosticați. Iar la nivel mondial, putem sesiza un enorm contrast între prevalența crescută masculină din Nigeria și predominanța feminină din Japonia.

Șase milioane de persoane erau diagnosticate, anul trecut, cu Parkinson, în întreaga lume. Numai în China există mai mult de 1,7 milioane de persoane cu această afecțiune. În Europa, se estimează că sunt 1,2 milioane de pacienți care suferă de această maladie, număr care s-ar putea dubla până în anul 2030. Potrivit specialiştilor, boala Parkinson s-a dovedit a fi mult mai frecventă în rândul sudorilor, medicilor, stomatologilor, profesorilor, avocaţilor, oamenilor de ştiinţă şi preoţilor, iar programatorii au o vârstă mai mică în momentul diagnosticului. Oamenii implicaţi în procesul de fabricaţie şi de transport prezintă un risc mai mic de a dezvolta maladia. Țara cu cea mai mare prevalență din lume în cazul acestei maladii este Albania (800 la 100.000). În această țară au fost raportate cu o incidență mare mai multe afecțiuni neurologice.

Nominalizat anul trecut la Oscar, filmul american „Still Alice“ este povestea unei femei de 50 de ani care trebuie să facă față bolii Alzheimer. Studiile arată că 5% din oamenii diagnosticați cu Alzheimer în întreaga lume au mai puțin de 65 de ani. Simptomele diferă de la pacient la pacient, iar tinerii nu le dau importanță, considerând că este vorbe de episoade trecătoare. „Dacă nu reușești să ții minte parola de la computer sau să reții ce ai de făcut într-un proiect, acestea sunt primele semnale de alaramă în stadiile incipiente“, spune Cătălin Andronie. El precizează că un alt element important este existența unui precedent în familie.

Oasele „scârțâie“ și în tinerețe

Lipsa mișcării și a oricăror activități sportive, excesul de greutate ori chiar o poziție incorectă la birou pot fi cauze serioase ale reumatismului la persoane care nu au împlinit încă 40 de ani. Articulații inflamate și dureri enervante sunt primele semne ale instalării reumatismului. Acestea ar putea fi ameliorate numai prin masaj ori fizioterapie. Ulterior, nesupravegheată, boala ar putea evolua în artroză sau poliartrită reumatoidă.

Articolul precedentConferința lui Nicușor Dan, bruiată de mașinile de gunoi ale Primăriei Sectorului 5
Articolul următor„Matei Balș” nu mai are loc pentru cazuri de COVID