Zumzetul unui ventilator sau sunetele sintetice de pe un smartphone pot provoca mai mult rău decât bine, sugerează studiul, notează Daily Mail.
Fie că este vorba de zumzetul unui ventilator sau de sunetele sintetice de pe un smartphone, persoanele care întâmpină probleme în a adormi apelează adesea la așa-numitul „zgomot alb” pentru ușurare.
Dar o analiză a 38 de studii diferite a constatat că poate provoca mai mult rău decât bine.
Aplicațiile care replică zgomotul alb sunt extrem de populare – aplicația iPhone Fan Bedtime are mai mult de trei milioane de descărcări, în timp ce Android White Noise Generator are peste un milion.
Mathias Basner, profesor de psihiatrie la Facultatea de Medicină a Universității din Pennsylvania, a declarat pentru The Guardian: „Dacă aceste aplicații sau dispozitive ar putea face doar lucruri bune, nu mi-ar păsa cu adevărat. Dar pentru că ar putea exista consecințe negative, aș fi doar atent.”
Termenul „zgomot alb” se referă tehnic la un șuierat repetitiv la diferite frecvențe, dar este folosit și că o prescurtare pentru calmarea sunetelor care îneacă zgomotul de fundal.
Profesorul Christian Cajochen, de la Centrul de Cronobiologie de la Universitatea din Basel din Elveția, a declarat: „Orice stimul acustic care este continuu sau nu are potențialul de a întrerupe procesul de somn”.
Folosirea unui ventilator este cea mai comună opțiune, deși aplicațiile moderne permit unui insomniac să aleagă înregistrări calmante, cum ar fi valurile marii sau sunetele naturii.
O teorie a presupusei sale eficacități este că devine o autosugestie care se împlinește de sine: sunetul unui ventilator te ajută să dormi, deoarece îl pornești la culcare.
Dar doctorul Basner își face griji că sistemul auditiv uman nu se oprește peste noapte – deși acest lucru nu a fost încă pus la încercare.
„Ori de câte ori suntem expuși la sunete și zgomot, urechea internă o transformă în semnale nervoase care sunt apoi interpretate de creier”, a spus el.
„Este un proces activ, care generează metaboliți, dintre care s-a dovedit că dăunează urechii interne. Probabil că doriți să aveți o perioadă în care sistemul auditiv să se poată relaxa, regenera și pregăti pentru următoarea perioadă de trezire.”