Savanții israelieni spun că au găsit o modalitate de a inversa procesul de îmbătrânire

Oamenii de știință israelieni spun că au reușit să inverseze cu succes procesul de îmbătrânire biologică – folosind doar oxigen, potrivit The Jerusalem Post.

O nouă cercetare, condusă de Prof. Shai Efrati de la Universitatea Tel Aviv, împreună cu o echipă de la Centrul Medical Shamir, a constatat că, atunci când adulții sănătoși cu vârsta peste 64 de ani au fost plasați într-o cameră sub presiune și li s-a administrat oxigen pur timp de 90 de minute pe zi, cinci zile o săptămână timp de trei luni, nu numai că procesul de îmbătrânire a fost întârziat – a fost de fapt inversat.

Mai exact, studiul s-a concentrat asupra faptului că procesul ar putea inversa doi indicatori cheie ai îmbătrânirii biologice: scurtarea telomerilor ADN și acumularea de celule senescente rezultate.

Un telomer este sfârșitul unui cromozom. Telomerii sunt compuși din secvențe repetitive de ADN necodificator care servesc drept bare de protecție pentru a proteja cromozomul de daune în timpul replicării. De fiecare dată când se întâmplă replicarea, aceste bare de protecție primesc o lovitură, făcându-le din ce în ce mai scurte.

Odată ce telomerul atinge o anumită lungime, celula nu se mai poate reproduce, ceea ce duce la celule senescente: celule îmbătrânite, care funcționează defectuos, care duc în cele din urmă la dizabilități cognitive sau de altă natură legate de vârstă și chiar boli, cum ar fi cancerul.

Aproximativ 35 de adulți cu vârsta peste 64 de ani au fost implicați în studiu și li s-a administrat oxigenoterapie hiperbară (HBOT) utilizând 100% oxigen într-o presiune a mediului mai mare decât o atmosferă absolută pentru a spori cantitatea de oxigen dizolvată în țesuturile corpului.

La fiecare 20 de minute, participanților li s-a cerut să-și scoată măștile timp de cinci minute, aducându-și oxigenul la niveluri normale. Cu toate acestea, în această perioadă, cercetătorii au văzut că fluctuațiile concentrației de oxigen liber au fost interpretate la nivel celular ca o lipsă de oxigen – mai degrabă decât interpretând nivelul absolut de oxigen.

Cu alte cuvinte, expunerile repetate hiperoxice intermitențe (nivel crescut de oxigen) au indus mulți dintre mediatori și mecanisme celulare care sunt de obicei induse în timpul hipoxiei (scăderea nivelului de oxigen) – ceva explicat de Efrati se numește paradox hiperoxic-hipoxic.

„Fluctuația de oxigen pe care am generat-o este importantă”, a spus el pentru The Jerusalem Post. „În timpul acestui proces, a rezultat o stare de lipsă de oxigen, care a provocat regenerarea celulară.”

Ramificațiile practice includ îmbunătățiri ale atenției, vitezei de procesare a informațiilor și funcțiilor executive, care în mod normal scad odată cu îmbătrânirea și despre care mai mult de 50% dintre persoanele cu vârsta peste 60 de ani își exprimă îngrijorarea.

Participanții nu au suferit modificări ale stilului de viață, ale dietei sau ale medicamentelor pe durata studiului, ceea ce ar fi putut modifica rezultatele.

„Nu doar încetinim declinul – mergem înapoi în timp”, a spus Efrati.

Conform muncii lor, schimbările au fost echivalente cu modul în care corpurile participanților erau la nivel celular cu 25 de ani mai devreme.

Efrati studiază cum să inversăm procesul de îmbătrânire de un deceniu. Acest studiu, a spus el, este prima dovadă că baza celulară a procesului de îmbătrânire poate fi inversată, adăugând că „dă speranță și deschide ușa multor tineri oameni de știință pentru a viza îmbătrânirea ca o boală reversibilă”.

De asemenea, ar putea permite medicilor și oamenilor de știință să găsească o modalitate de a monitoriza lungimea telomerilor și de a dezvoltă medicamente care le-ar putea ajuta să crească înapoi atunci când este nevoie.

Va face oamenii să trăiască mai mult?

Durata efectului nu este încă stabilită în urmăririle pe termen lung, a spus Efrati. Dar a adăugat: „Probabil că da. Știm că persoanele cu telomeri mai scurți mor mai devreme, așa că are sens. ”

Un alt dezavantaj al studiului a fost dimensiunea limitată a eșantionului.

Efrati a adăugat că experimentul a fost realizat folosind o cameră HBOT științifică, monitorizată și că oamenii nu ar trebui să încerce acest lucru acasă. El a spus, „Există o mulțime de gunoi acolo”, susținând că țevile sau sacurile umflate cu aer sunt tratamente hiperbarice.

„Nu acest lucru este utilizat în studii, nu este eficient – și, mai mult, ar putea fi periculos”, a concluzionat el.

Articolul precedentBilanț coronavirus 21 noiembrie: 9.685 noi cazuri și 160 de morți
Articolul următorȘase localități din Ilfov și șapte din Constanța intră în carantină