Cartea basarabencei Tatiana Țibuleac, premiată în Spania

Cartea scriitoarei basarabene Tatiana Țîbuleac, „Vara în care mama a avut ochii verzi”, a câștigat Premiul European Cazino de Santiago, împreună cu „Lluvia fina”, de Luis Landero. Pe lista scurtă au mai intrat Eric Vuillard, Paolo Giordano și Pedro Feijoo, potrivit unui comunicat de presă al Editurii Cartier, potrivit infoprut.ro.

În anii precedenți laureați ai Premiului European Cazino de Santiago au fost Jonathan Coe, Kazuo Ishiguro, John Lanchester și Emmanuel Carrère.

„Cu «Vara în care mama a avut ochii verzi», Tatiana Țîbuleac scrie una dintre cele mai răscolitoare povești din literatura română contemporană. Despre cum lipsa de iubire poate să lase oamenii singuri și nenorociți”, spunea jurnalista Luiza Vasiliu.

De asemenea, Editura Impedimenta din Spania anunță intrarea în librării în aceste zile a ediției spaniole a „Grădinei de sticlă”, cel de-al doilea roman al Tatianei Țîbuleac, în traducerea Marianei Ochoa de Eribe.

În decembrie 2020, la Editura norvegiană Camino, a apărut „Vara în care mama a avut ochii verzi”, traducerea din română e semnată de Sindre Andersen.

„Dacă în «Vara în care mama a avut ochii verzi» Tatiana Țîbuleac exorciza o lume a cruzimii dintr-o perspectivă fragil-masculină, în noul său roman ea povestește o lume aflată pe granița mișcătoare dintre coagulare și dezagregare, dintre Rusia și Europa, dintre luptă și fatalitate. Grădina de sticlă este, în mai multe feluri, romanul unei întregi generații feminine și al unei povestitoare pe cât de autentice, pe atât de surprinzătoare”, sublinia Simona Sora.

Tatiana Țîbuleac s-a născut la 15 octombrie 1978 în Chișinău, Republica Moldova. Absolventă a Liceului „Iulia Hasdeu” din Chișinău; licențiată a Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării a USM. Devine cunoscută publicului larg în 1995, când inițiază rubrica „Povești adevărate” în cotidianul Flux. Din 1999 face parte din echipa PRO TV Chișinău în calitate de reporter, editor și prezentatoare de știri. În prezent, este stabilită la Paris, unde lucrează în domeniul audiovizualului.

Debut editorial cu Fabule moderne, Editura „Urma Ta”, Chișinău, 2014; ediția a II-a, Editura „Libris Editorial”, Brașov, 2016. Cea de-a doua carte, Vara în care mama a avut ochii verzi, Cartier, 2017, este distinsă cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (2017), Premiul revistei Observator cultural și Premiul Observator Lyceum (2018).

„Grădina de sticlă”, de Tatiana Țîbuleac, a fost distins în 2019 cu Premiul Uniunii Europene pentru Literatură.

Articolul precedentO condamnare de 43 de ani pentru insultarea monarhiei thailandeze trimite un mesaj îngrozitor activiștilor
Articolul următorVIDEO De ce se tem ”greii” Forumului de la Davos: Foametea ia proporții, noi conflicte mondiale în 5-10 ani. La ce riscuri este expusă România?