VIDEO INTERVIU. Alexandru Gâdiuță, consilier Municipal USR: Cum se poate revitaliza rețeaua feroviară urbană pentru un Metrou ușor

Alexandru Gâdiuță, consilier Municipal USR și Candidat USR la Primăria Sectorului 6, a vorbit la interviurile senstv.ro despre problemele de infrastructură ale Capitalei, despre proiecte inedite ca linia de Metrou ușor construită pe baza vechii infrastructuri feroviare care traversează Bucureștiului, dar și despre cum sectorul 6 ar putea beneficia de un ”un adevărat plămân verde” unind parcul Crângași cu insula din Lacul Morii, pădurea din Chiajna și Roșu.

Rep:  Am primit foarte multe întrebări de la cititorii noștri. Cum vedeți sistemul de semaforizare al municipiului București?  

Alexandru ndiuță: Da, ăsta e un deziderat la care noi ar trebui să tindem de 10 ani. Ar trebui să tindem și ne mișcăm cu viteza melcului. În acest moment una dintre companiile municipale se ocupă de acest management, teoretic inteligent. S-au făcut mici pași dar sunt foarte mari probleme în corelarea semafoarelor din București. Se simte acest lucru,  nu avem acea linie verde, nu avem o corelare între traficul zonei și semaforizare, sunt elemente ce în alte capitale occidentale ajută la o fluidizare a traficului, elemente de modernitate timp si la noi încă stau la capitolul promisiuni. Sunt proiecte de investiții ce din păcate nu sunt puse în aplicare de actuala administrație, sper ca după următoarele alegeri să avem o administrație care să-și dea seama de importanța unui management de trafic cu adevărat inteligent pentru că acest lucru poate să fie chiar un punct de pornire.

Rep:  Exceptând marile artere, credeți că un sistem inteligent de semaforizare e funcțional ținând cont de Arhitectura și topologia orașului?

Alexandru ndiuță: În cazul în care vom avea o administrație efectiv interesată de acest lucru și care se pună preț pe realizarea și întreținerea infrastructurii atunci acest lucru este posibil.

Rep: Care mai este soarta companiilor infiintate de Gabriela Firea?

Alexandru ndiuță: Ca să fiu mai precis Gabriela Firea este cea care li emițătoare acestor companii, practic o administrație paralelă pentru că din păcate asta s-a întâmplat sunt niște proiecte de mare anvergură, că nu au fost pregătite asta e o problemă de bază, să vorbim de 23 de  companii municipale. Ele au apărut peste noapte, deci efectiv primeam proiectele de inițiere și de aprobare ca pentru orice proiect obișnuit deși vorbeam de crearea unor instituții ce au rulat bani din bugete de sute de milioane de euro în mandatul acesta. Argumentația a fost că aceste companii municipale vor eficientiza activitatea care era făcută ori de instituții publice or de niște instituții private Din păcate acest lucru nu s-a întâmplat, mai degrabă s-au mutat activitățile către niște instituții controlate în mare parte politic, cu niste conduceri apropiate de conducerea PSD, conduceri cu salarii foarte mari.  Banul public a mers intr-o zonă destul de obscura pentru că niște instituții care se aflau în subordinea Consiliul general  al municipiului București puteau să fie mult mai ușor controlate, mult mai ușor verificate, mult mai usor puteai  să vezi efectiv Cum se cheltuie banul public.  Aceste companii municipale au activitate sce de multe ori nu se vede, pe bani foarte mulți și conduceri pliotice. Noi  USR București am demonstrat în  instanță că ele au fost înființate ilegal, iarăși o problemă, am făcut parte din echipa care a dus acest proces în instanță, colega mea Ana Ciceală a fost motorul aceste echipe, a fost o echipă mică dar inimioasă care se bate cu un colos  juridic ca să spun așa,  o armată de avocați plătită de administrația Firea și adevărul a ieșit la iveală,  au fost niște companii municipale înființate ilegal care de păcate  au și sifonat bani publici.

Rep: Ce buget aveau aceste companii sau cât la sută din bugetul Capitalei absorbeau?

Alexandru ndiuță: Vorbim de ordinul sutelor de milioane de euro anual

Rep:  Eu îmi amintesc un caz  și aș vrea dacă aveți un exemplu similar, ferma de panotaj, citisem un articol și dacă îmi amintesc foarte bine cifrele, primăria capitalei încasa undeva în jur de un milion 600 de euro de la contractele făcute cu spațiul privat, Gabriela Firea a motivat ca v-a aduce undeva la 10 milioane încasări și va avea și oameni pe care să-i angajeze și să le plătească în mod mai bine, mai onorabil. După primul an de activitate îmi amintesc că se încasase doar un milion două sute de euro iar din milionul ala de euro aproape 1 milion de euro se dusese în salariul managerilor, submanagerilor, submanagerilor, probabil și celor câțiva angajați

Alexandru ndiuță: Plus cei din consiliul de administrație, cenzori care sunt în mare parte numiți politic. Anul acesta sunt 216 milioane de lei care se duc pentru achiziții și închirieri de terenuri și imobile.

 

Rep: Nu există nicio formă de a bloca astfel de angajări în consiliile de administrație? Poate domnul Țuțuianu, vestitul baron de Dâmbovița să își angajez fiica la primăria Bucureștiului pe un salariu foarte mare, aceeași fată ce ne injura pe noi, cei care eram în Piața Universității?

Alexandru ndiuță: Din păcate majoritatea a decis în aceste numiri, majoritatea PSD-ALDE și în unele situații și PMP. Noi fiind minoritari în consiliul general am putut să semnalăm problemele, am putut să mergem în instanță și să dovedim ilegalități, dar de multe ori aceste companii derulau activitatea prin votul majorității consilierilor. Deci chiar dacă noi semnalam, consilierii de la PSD, de la ALDE sau uneori de la PMP nu țineau cont de lucrurile pe care le semnalam, nu țineau cont de legalitățile pe care le semnalam sau de bugetele pe care le semnalam și votau pozitiv girând acestei proiecte.

Rep: Cu siguranță aveți o rol major în stoparea acestor companii și a jafului care sa făcut acolo. Credeți cumva că ați explicat suficient de bine publicului larg? Ați ieșit cu comunicate ”compania asta nu face asta”, ”compania asta are banii ăștia și face treaba asta”?

Alexandru ndiuță: Sper că da, dar sunt convins că se putea mai bine. În timp m-am întâlnit cu cetățeni care nu au înțeles exact lupta pe care noi am dus, nu au înțeles inițial poate cât de nocive puteau să fie acele companii și cât de nocive au fost. Ce pot să spun din păcate, în această comunicare ne-a ajutat evenimentele care s-au derulat în timp, ne-a ajutat numirile politice în consiliul de administrație. Noi la început am spus, am prevestit cumva aceste lucruri, am spus că este ilegal ceea ce se întâmplă, că este ilegal acest mod de înființare, am spus că nu sunt pregătite și am spus că este posibil ca bugetele mari să se risipească și e posibil să fie o grămadă de numiri politice, o grămadă de pile și relații care să fie angajate acolo în funcțiile de conducere, după care ne-a ajutat în comunicarea noastră faptul că aceste lucruri s-au adeverit. Deci în momentul în care curtea de apel a spus da, aceste companii au fost înființate ilegală a fost o confirmare la ceea ce am spus noi timp de doi ani de zile și a ceea ce Gabriela Firea lua în derâdere mereu

Rep: Cine răspunde pentru gaura asta făcută bugetului primăriei?

Alexandru ndiuță:   În mod normal responsabilitatea morală și legală este a inițiatorului, a primarului general.

Rep: Aveți cunoștință de vreun dosar deschis DNA această cauză?

Alexandru ndiuță:  Din câte știu nu am cunoștință despre un astfel de dosar dar totul este posibil

Rep: Suntem cu toții uimiți de acest personaj, de vicele Bădulescu. Omul acesta se comportă la fel și în ședințe și în viața de zi cu zi?

Alexandru ndiuță:  Este un personaj foarte complex, sunt momente în care am relaționat normal cu domnia sa, am purtat chiar discuții constructive în cadrul Consiliului dar sunt momente în care efectiv e sub orice critică, înjurătur, jigniri și un întreg show ca să zic așa. Nu sunt convins dacă este doar un show mediatic, dacă este cu adevărat așa, nu l-am cunoscut așa de bine ca să îmi formez o părere. Ce pot să spun este că primarul Gabriela Firea girează acest comportament, este mâna ei dreaptă, viceprimarul Capitalei care are principalele atribuții, Gabriela Firea ia delegat atribuțiile sale de nenumărate ori și în situații foarte importante.

Rep: În toată perioada aceasta de coronavirus iau delegat atribuțiile? Deci un primar general care trebuia să se afle în mijlocul evenimentelor deleagă atribuțiile viceprimarului?

Alexandru ndiuță:  Da i-a fost delegate pe toate perioada aceasta. Deci au fost foarte multe elemente ce au dovedit încetează comportamentul sau. Nu a ieșit public să taxeze toate aceste derapaje, nu a ieșit public să-l sancționeze, cu toate că are un rol dublu de conducere, este primarul în relație cu viceprimarul său și este președintele PSD București în relație cu un membru al filialei PSD București. Deci Gabriela Firea girează acest comportament.

Rep: Îl girează sau influența viceprimarul este mai mare? Nu am auzit ca un primar al unui oraș, că vorbim de Sadiq al Londrei sau alții, să cedeze cuiva inițiativa, unui viceprimar, nu de asta ești primar general?

Alexandru ndiuță:  Este un drept legal pe care îl are, moral poate că putem discuta, deocamdată pot doar să spun că girează acest lucru. A fost un moment în care s-a pus la îndoială calitatea sa de viceprimar, momentul în care a avut un proiect pe ordinea de zi din care s-a discutat revocarea sa în acea ședință, am avut un exemplu de Bădulescu foarte ispășit care a venit în fața Consiliului spunând că se va schimba, că a greșit, că își va schimba comportamentul, că va renunța la derapaje. Din păcate acest lucru nu s-a întâmplat și primarul general atunci de la pupitru îl îndemna să facă aceste elemente de comunicare cu Consiliul, a scăpat atunci. Era episodul războiului intern PSD Dragnea-Firea unde cumva Bădulescu era prins la mijlocul acestui război.

Rep: Sunteți candidatul USR la Primăria Sectorului 6. Cu ce proiecte veniți în fața alegătorilor?

Alexandru ndiuță:  Mai mult decât promisiuni vin cu ce am realizat în spate și cu o intreaga activitate, vin cu dorința de a schimba modul în care se face administrație în primul rând. Eu sunt bucureștean născut și crescut în Sectorul 6, acestea sunt motive care m-au determinat să intru în luptă pentru un oraș mai bun acum mai bine de 10 ani. Îmi dau seama că Bucureștiul nu merge într-o direcție bună din păcate, mă loveam de traficul aglomerat și atunci am decis să mă implic, m-am implicat mai întâi Civic, m-am implicat mișcării lui Nicușor Dan, am făcut parte din Asociația Salvați Bucureștiul și apoi am intrat în politică cu gândul acesta de schimba sistemul din interior, asta îmi doresc pentru sectorul 6, să schimbăm modul în care se face administrație, cetățeanul să fie în centrul administrației și nevoile sale să fie scopul pentru care lucrează administrația. Vin cu un program care are ca scop transformarea Sectorului 6 în locul în care îți dorești să locuiești și asta pot să spun chiar eu, îmi doresc ca sectorul 6 să fie locul în care să ne dorim să creștem copiii, să creștem cu familia noastră, să facem asta cu drag, pentru asta vin cu niște proiecte de infrastructură, vin cu niște propuneri din domeniul educațional, ne dorim să creem un model de școală, exemplu școala ”Vreau și eu” , îmi doresc să aducem schimbări în sistemul sanitar, în infrastructura sănătății din Sectorul 6, de exemplu o policlinică de copii, modernizarea sistemului de policlinici de cartier pentru că avem o rețea a policlinicilor de cartier și există proiecte pentru realizarea de spitale în Sectorul 6, este doar un vis pentru sectorul 6 îmi doresc un sector 6 care să fii conectat de centrul Bucureștiului.

Rep: Există un proiect pentru zona Răzoare?

Alexandru ndiuță:  Problema este complex[, ce face referire la un proiect care trece prin acea zonă, este vorba de o linie verde pe care îmi doresc eu să facem strada Liniei. În sectorul 6 avem o rețea de cale ferată ce este și în alte zone a Bucureștiului, fac referire acum și la declarațiile de presă din Sectorul 5 a lui Nicușor Dan din zona Progresul. Avem o rețea care momentul acesta este în paragină iar în colaborare cu Nicușor Dan, sper că o să fie viitorul primar al capitalei, să revitalizam această rețea Feroviară urbană, să circule trenuri urbane care să conecteze zonele limitrofe ale Bucureștiului cu puncte ale zonei centrale, cu vechile gări urbane.

Rep: Cât de viabilă mai este această infrastructură?

Alexandru ndiuță:  Cu investiții prețul este mult mai redus față de rețeaua de metrou de exemplu, de care ne chinuim de ceva vreme în sectorul 6, mai bine de zece ani de chinuim cu un metrou în Drumul Taberei. Cu investiții mult mai mici poți crea această rețea care să realizeze un metrou de suprafață similar poate tramvaiului 41 în anumite limite. Pe strada Liniei am avea spațiu dacă am revitalizat zona pentru o linie de tren urban, pentru o linie de transport alternativ, mă refer aici la biciclete, trotinete și la un traseu pietonal, totul împreună cu zonă de vegetație, cu zone de repaus cu băncuțe.

Rep: Pe unde ar trebui să o ia linia aceasta?

Alexandru ndiuță:  Venim din afara Bucureștiului din zona Videle spre exemplu, am trece în zona limitrofă Bucureștiului, Dragomirești spre exemplu ar avea un punct, am intra în București în zona depoului Militari unde ar trebui făcut un punct intermodal și pornim apoi spre zona care traversează Militari pe la strada Moinești, în zona Cora Lujerului apoi spre noile centre comerciale din zonă Politehnica Cotroceni. Este o zonă care s-a dezvoltat imobiliar destul de mult în zona Lujerului și infrastructura nu ține pasul. Dacă noi am face acest proiect am permite apoi să degrevăm și Iuliu Maniu și Drumul Taberei și Timișoara de o parte din cei care merg acum cu mașina care ar putea utiliza această rețea de transport urban sau alternativ.

Rep: Aveți o zonă frumoasă de agrement și anume insula din Lacul Morii…

Alexandru ndiuță:  Zona ce are potențial uriaș nu doar pentru sectorul 6 cât și pentru tot Bucureștiul. Este o zonă care a fost lăsată în paragină, destul de uitată de autorități care periodic scot un proiect pentru public și apoi efectiv nu se face nimic. Ideea mea este mai amplă pentru zonă, doresc să creez o mare grădină urbană și o mare zonă de agrement împreună cu Parcul Crângași, zona lacului Morii și a insulei de pe lac, apoi mergând către Chiajna toată zona vecină lacului Morii și pădurea roșu.

Rep: Ce șanse credeți că aveți contra primarului Mutu în mod real? Aveți un sondaj intern?

Alexandru ndiuță:  Am avut niște sondaje făcute înainte de această perioadă dificilă. Eu mă bazez pe două elemente: pe faptul că foarte mulți cetățeni își doresc o schimbare și eu cred că pot să fiu cel care să unească acești cetățeni și lupta aceasta pentru schimbare din toată activitatea mea este legată de activismul Civic, apoi pe lupta din Consiliul general, pe dorința aceasta de schimbare, iar rezultatele de la ultimele alegeri din Sectorul 6 îmi dau speranțe foarte mari, la europarlamentare am câștigat toate secțiile de vot din sectorul 6.

Rep: Am văzut zilele trecute imagini cu un troleibuz STB în flăcări, altă dată imagin cu un autobuz împins de oameni. Sunt chiar așa de rele aceste autobuze Otokar?

Alexandru ndiuță:  Nu sunt cele așteptate de la acel proiect fiind experiența autobuzelor anterioare. Acestea au venit cu multe probleme la început. Problema în acest moment nu este la autobuze ci problema este la tramvaie. Sunt multe tramvai care au ieșit de mult din perioada de circulație optică și problema iarăși este întreținerea căii de rulaj. Dacă am avea tramvaie noi acestea ar avea probleme în timp foarte scurt din cauza căii de rulaj.

VIDEO INTERVIU. Alexandru Gâdiuță, consilier Municipal USR despre reforma poliției locale ”am asistat la multe abuzuri”

Articolul precedentOrban: Va fi campanie electorală fără adunări publice, o campanie făcută în online sau din casă-n casă
Articolul următorDeficitul bugetar a urcat la 3,59% din PIB