Bucureștean, locuitor al drumul Taberei, geograf specializat în geografia mediului și absolvent de ASE , l-am avut invitat în studiourile .News pe domnul Alexandru Gâdiuță, consilier Municipal USR și Candidat USR la Primăria Sectorului 6.
Cosmin Maxim: Aș vrea să începem cu ce s–a întâmplat la conferință de presă a lui Nicușor Dan. Ce ne puteți spune despre cele petrecute?
Alexandru Gândiuță: Pot să vă relatez de la fața locului, am fost unul dintre participanții la acea conferință. Ea trebuia să fie despre dezvoltarea Sectorului 5 și despre proiectele municipalității, ieri fiind o ședință a Consiliul General al Municipiului București. Din păcate administrația PSD a Sectorului 5 a organizat efectiv un circ grotesc, au venit cu utilaje ale firmei de salubritate a primăriei, a început să tulbure liniștea zonei, utilaje care claxonau, utilaje care s-au poziționat în spatele nostru și produceau zgomot, alte utilaje care au început să stropească jurnaliștii prezenți la fața locului și pe noi cei care încercăm să vorbim acolo, deci un întreg show făcut de administrația Florea-PSD cu ajutorul poliției locale a Sectorului 5 ceea ce este și mai trist, în acea intersecție erau prezenți doi agenți ai poliției locale care dirijau traficul permițând acelor mașini să facă acel circ. Noi am dus conferința până la capăt, am spus tot ce aveam de spus, am punctat că pe ordinea de zi a ședinței erau o serie de proiecte problemă, am spus despre alternativele ce ar putea să ducă la o dezvoltare a zonei și am transmis și mesajul că nu cedăm la astfel de intimidări, că nu ne lăsăm intimidați și că mergem până la capăt în încercarea noastră de a schimba Bucureștiul.
Rep: Pe toți ne-a uimit următorul lucru, mă întorc la Poliția Locală, la reacția acelui polițist local. Fiind în Primăria Capitalei nu există în job description pentru acești oameni? Ei chiar sunt bâta în mâna primarului? Am văzut că se întâmplă în multe localități și a fost o discuție mai amplă în această perioadă generată chiar de Ministrul de Interne, Marcel Vela, care spunea despre salariile poliției locale, de fapt ale șefilor de Poliție locală, că ei au niște salarii mari, mulți dintre ei veniți din zona foștilor ofițeri de poliție, pensionați sau chiar SRI. Făcând o mică paranteză Marcel Vela care atacă treaba asta, el își dotase poliția locală cu atv-uri, drone, prima dronă lansată în râu, pentru cei care nu știu Vela a fost primar în Caransebeș, cred că avea salariul mai mare decât Robu. Sunt o bâtă în mâna primăriei acești polițiști locali? Mai au ei un rost?
Alexandru Gândiuță: În mod normal nu ar trebui să fie o bâtă în mâna primarului, ei au regulamente interne și de funcționare bine puse la punct, sunt împărțiți pe diferite direcții, unii ar trebui să se ocupe de ordinea publică, alții să se ocupe de combaterea infracțiunilor ce țin de mediu și de Protecția Mediului, alții pot merge la infracțiuni de ordin public, deci au niște elemente bine puse la punct. Din păcate influența politică se simte foarte puternic și la Sectorul 5 unde am fost ieri și în Primăria Capitalei unde spre exemplu în acest mandat, am asistat la multe abuzuri ale poliție locale, chiar în sediul primăriei Capitalei. Din păcate au fost ședințe întregi în care Poliția Capitalei restricționa accesul cetățenilor care doreau să participe la ședințele de consiliu. Din păcate am fost implicat într-un eveniment în care poliția locală efectiv era pe punctul să fie violentă cu cetățeni ce veneau să asiste la ședințele de consiliu. Deci niște derapaje nepermise ce pentru o administrația normală nu s-ar regăsi. Ține foarte mult de conducere primăriilor să nu impună această presiune asupra poliției și de către conducerea poliției să nu acționez în acest mod, pentru că în orice instituție publică și poliție locală există mulți oameni de bună credință dar din păcate elemente care…
Rep: Credeți că poate să fie reformată poliția locală?
Alexandru Gândiuță: Am convingerea că da, dar trebuie să fie o discuție amplă la nivelul Bucureștiului. În legătură cu asta trebuie să fie făcute analize pentru că în momentul acesta există practic 7 poliții locale, Poliția Capitalei, 6 Poliții de sectoare și mai există și poliția națională. Cred că trebuie făcută o analiză inter-institutionala împreună cu Ministerul de Interne și e clar că trebuie o reformă și o chiar o organizare.
Rep: Bănuiesc că treceți ca și mine și ca mulți alții, zilnic sau aproape zilnic pe la Unirii, prin centru Bucureștiului, pavajele se schimbă la fiecare 3 luni de zile și mereu ai senzația că începi să cânți la pian, la clape, te stropești, niciodată nu sunt puse cum trebuie și aceeași poliție locală care pare foarte vigilenta când trebuie să apere pe Domnul Primar Florea sau pe doamna Firea nu văd total jocul ăla care se dezvoltă acolo? Personal Îmi e rușine! Când vine autobuzul cu turiști de la aeroport, coboară acolo acolo și acolo se vând ,capotele, șlapi, lenjerie și tot felul de lucruri, ba s-a transformat în talcioc cu vechituri, nu se poate face nimic?
Alexandru Gândiuță: Ba da se poate. În mod normal ar trebui să se facă dar repet este vorba de voința autorităților, mai departe a poliției locale cu talciocul de acolo, pe de altă parte e o problemă legată de infrastructura zonei, nu e o problemă nouă asta cu pavajul în zona Unirii, din păcate nu e nici nouă, nici punctuală pe zona Unirii, e o problemă din păcate pe tot centrul Bucureștiului. Am semnalat încă din 2017 interpelări, am primit atunci chiar răspuns scris de la administrația străzilor că problemele se vor remedia, au fost făcute lucrări de mântuială și problemele la urmă au rămas. Ce se întâmplă ține de siguranța cetățenilor, au fost situații în care efectiv cetățeni s-au accidentat în acel pavaj, nu e o problemă ce ține doar de estetică. Din păcate s-a ajuns la siguranța cetățeanului.