Un raport ONU acuză Guvernul din Venezuela de crime împotriva umanității

Anchetatorii Organizației Națiunilor Unite (ONU) afirmă că guvernul venezuelean a „comis încălcări flagrante”, comițând crime împotriva umanității, potrivit BBC

Cazurile de omor, tortură, violență și dispariții au fost investigate într-o misiune de cercetare a Consiliul ONU pentru Drepturile Omului.

Echipa ONU a declarat că președintele Nicolás Maduro și alți oficiali de rang înalt au fost implicați.

Ambasadorul ONU al Venezuelei a descris misiunea drept o „inițiativă ostilă”. Ambasadorul Jorge Valero a declarat anul trecut că acțiunea ONU face parte dintr-o campanie condusă de SUA. Echipa ONU a fost blocată să călătorească în țară atunci.

Venezuela suferă o criză economică și politică severă. Milioane de oameni au fugit în ultimii ani.

În raportul concluziilor sale de miercuri, echipa ONU a declarat că serviciile de securitate ale Venezuelei au fost angajate într-un model de violență sistematică începând cu 2014, având ca scop suprimarea opoziției politice și, în general, terorizarea populației.

Maduro și miniștrii de interne și de apărare nu numai că au fost conștienți de infracțiuni, dar au dat ordine, au coordonat operațiuni și au furnizat resurse, se arată în raport.

„Misiunea a găsit dovezi întemeiate să creadă că autoritățile și forțele de securitate venezuelene au planificat și executat încălcări grave ale drepturilor omului începând cu 2014, dintre care unele, inclusiv uciderile arbitrare și utilizarea sistematică a torturii, se ridică la rangul crime împotriva umanității”, a spus președintele misiunii, Marta Valiñas.

„Departe de a fi acte izolate, aceste infracțiuni au fost coordonate și comise în conformitate cu politicile statului, cu cunoștințele sau sprijinul direct al ofițerilor de comandă și al înalților oficiali guvernamentali”, a adăugat președintele misiunii.

O operațiune tipică implică plantarea de arme într-o zonă considerată a fi loială opoziției, serviciile de securitate intrând apoi în zonă și împușcând oamenii sau reținându-i, torturându-i și ucigându-i mai apoi.

Anchetatorii au tras concluziile după ce au analizat 223 de cazuri.

Articolul precedentAvertisment ELCEN: Pierderile din rețeaua de termoficare aproape s-au dublat
Articolul următorPrimul caz de copil cu COVID internat la ATI pe teritoriul României