Sondaj Sociopol: PNL – 29%, PSD 28%, USR-PLUS – 13%, AUR – 7% / Sociolog: Anticipez o prezență scăzută, în jurul a 30%

Sociopol a prezentat sondajul acestora cu privire la alegerile Parlamentare care se vor desfășura duminica viitoare. Conform acestuia primele patru partide sunt: PNL – 29%, PSD – 28%, USR-PLUS – 13% și AUR – 7%. Sociologul Mirel Palada a declarat că se așteaptă la o prezență scăzută la urne, în jurul valorii de 30%. 

Conform Sociopol, PNL și PSD ar fi la mică distanță una de cealaltă, în timp ce USR-PLUS rămâne la peste jumătate din voturile primelor două luate separat.

Se preconizează o mare surpriză, însă, pe locul 4. Sondajul Sociopol cotează partidul AUR obținând un scor de 7%.

În urmă sunt UDMR, Pro România, amândouă cu 6%, apoi PMP cu 3%.

La a doua întrebare a sondajului, ”Cât de interesați sunteți de alegerile parlamentare care urmează să aibă loc pe 6 decembrie?”, 30% dintre respondenți s-au arătat ”foarte interesați”, în timp ce 20% ”destul de interesați”, 18% ”destul de puțin interesați” și 31% ”foarte puțin interesați”.

Pentru prima întrebare, s-au luat în considerare doar votanții ”foarte interesați” cu răspunsuri valide.

Datele pentru eșantion au fost culese în perioada 28-29 noiembrie 2020, telefonic, pe un eșantion de 1.033 de persoane. Marja de eroare este de + / -3.2% la un interval de încredere de 95%.

Sociologul Mirel Palada despre sondaj: 

„Anticipez o participare scăzută la vot. Deocamdată sunt semne că va fi 30%. În cazul în care se învârtoșează puternic patima pe participanți, e posibil să crească până spre maxim 35%. Dar nu mai mult. Un nivel semnificativ mai scăzut decât avem parte în general la alegerile parlamentare, în jur de 40%-45%. Și clar mai scăzut decât la recentele alegeri locale, când a fost 46%”, a declarat sociologul, potrivit Bugetul.ro.

„Cele două partide mari, PNL și PSD, sunt practic la egalitate, ca în cursele de cai. Altă concluzie importantă o reprezintă erodarea USR. Cu cîteva săptămâni în urmă, USR PLUS dădea semne din ce în ce mai clare că trece de 20% și că se așază la masă cu celelalte două partide mari, în apropierea lor ca procente. Emițând pretenții de partid mare. Nu mai este așa”, spune Mirel Palada.

„De departe surpriza cea mai mare a acestor alegeri parlamentare o va reprezenta AUR. Un partid practic necunoscut până relativ recent, care iată deja ia cu asalt porțile Parlamentului. E în creștere clară, non-liniară. Explozie în campania electorală. Cu siguranță va intra în Parlament. Lumea încă nu crede asta, dar veți vedea asta”, conchide sociologul.

 

Articolul precedentDupă monolitul din SUA, o statuie în formă de falus a dispărut de pe vârful unui munte bavarez
Articolul următorGeorge Simion (AUR) la Alba Iulia: Nu lăsăm Guvernul să interzică sărbătorile naționale și creștine, să închidă afacerile și piețele