Premierul Ludovic Orban se contrazice cu ministrul Tătaru: Persoanele asimptomatice s-au putut trata și la domiciliu

Premierul Ludovic Orban a declarat într-un interviu acordat Digi24 că a existat în toată această perioadă posibilitate ca persoanele bolnave de coronavirus, dar asimptomatice, să se trateze la domiciliu. 

„Inclusiv în partea a două a stării de urgență a existat posibilitatea că cetățenii să se trateze acasă. În Italia, mulți care s-au tratat acasă și-au infectat familiile, de asta a existat această reticență. Vă dau numai un exemplu, a fost cazul unui angajat de la ambulanță care a preferat să stea acasă și a și murit, până la urmă. Acum e reglementată mai clar. Secțiile exterioare ale spitalelor, o soluție mult mai bună decât tratarea acasă”, a declarat premierul.

În cadrul aceluiași interviu, Ludovic Orban a mai declarat:

  • Între momentul declarării primului caz de coronavirus în România (26 februarie) și data de 1 iunie, în România au intrat 1,7 milioane de cetățeni români.
  • Măsura de a trata în spitale persoanele bolnave asimptomatic sau cu simptome slabe a fost luată după evaluarea situației din Italia, unde astfel de persoane s-au tratat acasă, dar și-au infectat familiile.
  • Au fost doar câteva situații în care punctele vamale au fost supra-solicitate, fără să existe însă probleme mari.
  • Pentru a limita aglomerarea punctelor de frontieră, s-a renunțat la formularul DSP și a rămas necesar doar formularul pentru Poliția de Frontieră.
  • Au existat probleme și la tranzitarea graniței înspre vest, deoarece autoritățile maghiare nu au permis lucrătorilor români să treacă decât dacă aveau asupra lor contractul de muncă în original.

 

 

Articolul precedentCoronavirus: 76,7% dintre pacienții decedați aveau peste 60 de ani. Brașov și Argeș, printre cele mai afectate județe
Articolul următorVIDEO INTERVIU Marius Oprea, despre implicarea serviciilor în economie: Dosarele deschise de DNA vor tot scădea când va interveni „brațul de protecție” (II)