Iohannis: Nu sunt încă întrunite condiţiile pentru desemnarea unui candidat pentru a forma un nou Guvern

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, după prima rundă de consultări cu reprezentanţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în viitorul Parlament, că încă nu sunt întrunite condiţiile pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru.

„Această primă rundă de consultări a dus la un schimb de opinii bun între reprezentanţii acestor formaţiuni şi mine, însă pot să spun că astăzi nu sunt încă întrunite condiţiile pentru desemnarea unui candidat pentru a forma un nou Guvern”, a afirmat şeful statului, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

Potrivit preşedintelui, este nevoie de cel puţin încă o rundă de consultări.

„Am primit astăzi chiar câteva propuneri (n.r. de premier), însă cred că este nevoie de cel puţin încă o rundă de consultări până când lucrurile se cristalizează”, a spus Iohannis.

Şeful statului a purtat discuţii luni cu reprezentanţii PSD, PNL, USR PLUS, AUR, UDMR şi cei ai minorităţilor naţionale reprezentate în Parlament.

Ciolacu: PSD exclude un guvern de uniune națională cu alt premier decât Alexandru Rafila

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni seara, că dacă președintele Klaus Iohannis va propune un alt premier în afară de Alexandru Rafila care să formeze un guvern de uniune națională, PSD nu îl va vota.

Întrebat dacă există posibilitatea ca PSD să voteze un guvern de uniune națională condus de un alt premier și nu de Alexandru Rafila, Marcel Ciolacu a spus, la RTV, că acest lucru este exclus, păotrivit Mediafax.

„În primul rând eu înțeleg prin guvern de uniune națională ca toate forțele politice cu reprezentare în Parlament să facă parte. În al doilea rând (…) este exclusă altă propunere pentru prim-ministru decât domnul Alexandru Rafila, pe care PSD să o voteze în parlament. PSD a câștigat alegerile. Dacă se face un guvern de uniune națională în spiritul constituției, partidul care a câștigat alegerile propune primul ministru și noi am făcut această propunere și această propunere rămâne până la final”, a spus Ciolacu.

Simion, despre anunţul preşedintelui privind convocarea noului Parlament: O să ne mai gândim dacă participăm

Copreşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a declarat că se va mai gândi dacă formaţiunea sa va participa la şedinţa de constituire a noului Parlament, întrucât „PNL a încercat să defavorizeze AUR la locurile corecte în comisiile parlamentare”.

„O să ne mai gândim dacă participăm, pentru că, până în acest moment, PNL a încercat să ne defavorizeze la locurile corecte în comisiile parlamentare pentru Camera Deputaţilor şi Senat şi în sensul acesta am purtat discuţii cu liderii PNL. Pentru că profită de faptul că suntem un partid tânăr şi au impresia că nu ne ştim drepturile”, a precizat Simion, pentru Agerpres.

El a adăugat că AUR are dreptul la două comisii parlamentare importante, atât în Senat, cât şi în Camera Deputaţilor.

Kelemen Hunor: Un guvern de uniune naţională nu este o soluţie potrivită în acest moment

Un guvern de uniune naţională nu este o soluţie potrivită în acest moment, a declarat luni liderul UDMR, Kelemen Hunor.

„Nu cred că în acest moment un guvern de uniune naţională este o soluţie viabilă, de aceea nici nu am discutat despre această soluţie. Şi nu credem că în acest moment o astfel de soluţie este potrivită”, a declarat liderul UDMR, într-o conferinţă de presă susţinută la finalul consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis, potrivit Agerpres.

El argumentat că nu vede cum ar funcţiona „un guvern de mare coaliţie” în acest moment.

Articolul precedentSocialiștii lui Dodon vor să schimbe Ziua Europei
Articolul următorO nouă mutație a coronavirusului îi îngrijorează pe specialiști