Guvernul vrea să sesizeze Curtea Constituțională în legătura cu moțiunea de cenzură depusă ieri de PSD. Motivul- ar apărea un conflict constituțional între Parlament și Guvern. „O aventură care nu are nici o șansă să fie dusă la bun sfârșit” este depunerea moțiunii în sesiune extraordinară în opinia premierului Ludovic Orban.
„Analizăm posibilitatea de a invoca un conflict juridic de natură constituțională privitor la depunerea moțiunii de cenzură în vacanța parlamentară. În 30 de ani nu s-a întâmplat așa ceva. Niciun partid politic nu a depus o moțiune de cenzură în vacanța parlamentară, sau în sesiunea extraordinară”, a declarat premierul.
Demersul PSD reprezintă un precedent periculos deoarece guvernul ar putea fi „sub asediul” moțiunilor de cenzură- mai crede Orban.
„O moțiune de cenzură, conform termenelor constituționale poate să dureze 4-5 zile. Daca s-ar permite depunerea de moțiuni de cenzură în vacanță, orice guvern ar fi sub asediul moțiunilor de cenzură. Ce țară ar fi aia în care un Guvern ar fi sub asediul moțiunilor”, declarat acesta.
Premierul nu crede în șansele moțiunii și califică demersul opoziției drept un act de iresponsabilitate.
„Oricum, moțiunea de cenzură reprezintă un act de iresponsabilitate și atacă interesele României și ale societății într-un moment în care România are nevoie de un guvern și mai ales de un guvern așa cum îl conduc eu.
Noi nu fugim de pe câmpul de luptă. Noi în momentul în care ne-am asumat misiunea de a duce România la liman, de a o readuce pe drumul corect de a asigura o relansare economică, toate aceste obiective ni le-am asumat și le vom duce la bun sfârșit.
Despre șansele moțiunii, după părerea mea, această moțiune de cenzură este o aventură care nu are nicio șansă să fie dusă la bun sfârșit”, a mai declarat prim-ministrul.
PSD a depus luni moțiunea de cenzură „Guvernul PNL – De la Pandemie la pande-mită generalizată”, a anunțat președintele interimar al partidului Marcel Ciolacu. El spune că vrea ca moțiunea să fie votată „cât mai repede” și că negociază cu toate partidele parlamentare „responsabile”, în afară de PNL și PMP.