Transparenţa finanţării campaniei electorale pentru alegerile de anul trecut a fost scăzută, motiv pentru care se impune modificarea legislaţiei în domeniu, a declarat luni Septimius Pârvu, reprezentant al Expert Forum, în cadrul prezentării concluziilor raportului final de observare a alegerilor parlamentare din 5-6 decembrie 2020, publicat de coaliţia FiecareVot.
„Dacă ar fi să caracterizăm transparenţa finanţării campaniei, cuvântul cel mai potrivit ar fi scăzută, în sensul în care legislaţiei îi lipsesc anumite mecanisme prin care competitorii electorali trebuie să publice veniturile şi cheltuielile. Legislaţia trebuie modificată pentru a permite marcarea tuturor materialelor de propagandă electorală, precum şi a celor care sunt făcute în afara campaniei, mai ales în contextul în care în precampanie se investesc foarte mulţi bani. O chestiune interesantă se referă la publicarea surselor pentru împrumuturi şi donaţii, spre exemplu, în sensul în care se publică candidatul care a declarat banii pentru partid, dar nu şi de unde vine suma respectivă. Am putea impune o limită, de exemplu, cum se publică la finanţarea partidelor, peste 10 salarii – acele sume să se facă publice”, a precizat Pârvu, citat de Agerpres.
El a adăugat că un element important al finanţării campaniei este publicarea informaţiilor în mod regulat.
„Credem că un element important al finanţării campaniei este publicarea informaţiilor într-un mod regulat. Faptul că avem informaţii la două săptămâni – o lună, după campanie, nu este un mecanism care să asigure transparenţă. Acele sume trebuie publicate pe parcurs. Pentru a facilita acest proces credem că este nevoie de platformă electronică prin care partidele să-şi declare aceste sume. Şi această platformă credem că ar putea să arate şi cheltuielile din subvenţii într-un timp mai scurt, în condiţiile în care în acest moment noi vedem cum s-au cheltuit subvenţiile anul viitor. Ar trebui publicate rapoarte în mod regulat – fie lunar, fie trimestrial – ar trebui să se vadă cum au fost cheltuite aceste fonduri. Şi, în ultimul rând, datele publicate de AEP ar trebui să vină în timpul campaniei electorale”, a indicat Pârvu.
Reprezentantul Expert Forum a recomandat ca subvenţiile pentru campania electorală să fie reduse.
„Cu privire la subvenţii, reluăm nişte recomandări mai vechi, în sensul în care subvenţiile ar trebui să fie reduse, pragul pentru obţinerea de subvenţii la nivel local ar trebui scăzut şi poate ar trebui să fie o cotă mai mare pentru rezultatele obţinute la alegerile locale. O altă chestiune care a fost recomandată de Curtea de Conturi – ar trebui să se stabilească ce se face cu subvenţiile necheltuite la sfârşitul anului. Pe termen lung, şi ne gândim că în 2024 avem patru alegeri, ar putea însemna că cele câteva partide care au primit bani acum vor avea foarte mulţi bani pentru campania electorală. Deci trebuie reglementat ce se întâmplă cu aceste fonduri la sfârşitul anului”, a conchis Pârvu.