De ce partidele mici vor amânarea alegerilor locale/ Pe ce mizează PNL în lupta cu PSD

Partidele mici, cum ar fi ALDE, PRO România sau UDMR încep să aducă tot mai mult în discuție amânarea alegerilor locale.

În mod public, partidele invocă situația epidemiologică creată de pandemia COVID-19, dar motivul este altul – un dezastru la alegeri pentru formațiunile care în mod normal abia ating un prag minim, potrivit ultimelor sondaje.

Surse politice susțin că ALDE, partid care a avut de suferit după ruperea alianței cu PSD și eșecul de la europarlamentare, încearcă pe utima sută de metri să mai recupereze din electorat. Astfel, alegerile din septembrie ar putea însemna sfârșitul politic al partidului condus de Tăriceanu, plus că urmează și alegerile parlamentare.

Nici Victor Ponta nu vrea alegeri din același motiv, mai ales că în țară mulți primari PRO România au plecat la PSD sau la PNL.

De asemenea, UDMR, care are un electorat constant din anii ’90, începe să piardă și el teren și riscă să rămână fără primari în județele Harghita, Covasna și Mureș.

Pe de altă parte, PNL mizează pe faptul că o slabă prezență a electoratului de stânga ar putea să îi asigure o victorie sigură în septembrie.

Potrivit unor voci din PNL, electoratul PSD, format în medie din populația de peste 50 de ani, este speriat de epidemia COVID-19 și ar putea să renunțe să se prezinte la urne, în timp ce votanții PNL, mai tineri, ar merge masiv la vot.

Excepție face PMP. Eugen Tomac spunea la mijlocul lunii iulie că, dacă situația nu se agravează din punct de vedere epidemiologic, alegerile pot fi organizate. De menționat că, atunci când a făcut această declarație, PMP spera să se regăsească în alianța cu PNL și USR PLUS pentru București.

  • Pe 31 iulie au fost făcute publice datele pentru luna iulie din Barometrul Europa FM care arată că PNL este în creștere ușoară, PSD, în revenire, iar sondajul a luat în calcul și Alianța USR PLUS.

PNL e creditat cu 33,4% în sondajul realizat de IMAS la comanda Europa FM în această lună. Liberalii mai cresc puțin, după ce, în mai, înregistrau cele mai puține opțiuni din acest an (32,6%).

PSD, în schimb, crește ceva mai mult, de la 21,9% în iunie la 23,4% acum – un nivel mediu la care s-a aflat în ultimele luni.

Pentru prima dată, sondajul include Alianța USR Plus, nu cele două formațiuni separat, iar Alianța e creditată cu 17,2%. Luna trecută, USR avea 12,3% în sondaj, iar Plus – 5,8%.
Pro România scade în această lună, după două luni în care s-a plasat peste 11 la sută. Partidul lui Victor Ponta e creditat cu 9,7% din potențialele voturi în luna iulie.

UDMR revine peste pragul electoral, cotat la 5,6%, după ce luna trecută nu înregistra decât 3,4% din opțiunil de vot.

PMP coboară și mai mult sub pragul electoral: 3,9% în această lună, față de 4,7% în iunie.

ALDE scade la 3,4%, la mai puțin de jumătatea procentelor pe care le avea în urmă cu un an (7,3% în iulie 2019).

Sondajul a fost realizat de IMAS la comanda Europa FM, în perioada 10 – 29 iulie, pe un eșantion de 1010 persoane. Marja de eroare este de 3,1%.

Pentru realizarea acestui Barometru Europa FM s-a folosit metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing). Sistemul CATI reprezintă o metodă de colectare a datelor de sondaj pe baza unui chestionar standardizat aplicat prin telefon persoanelor selectate aleator prin procedura RDD (random digit dialing).

Articolul precedentÎntregul guvern al Libanului demisionează în urma protestelor / Criza Libanului se adâncește
Articolul următorGuvernul se răzgândește: cei veniți din Spania nu trebuie să stea în carantină