Cum a adoptat Senatul legea care stabilește data alegerilor locale și ce urmează

Senatul a adoptat, marți, proiectul de lege prin care data alegerilor locale a fost stabilită pe 27 septembrie 2020.

O prevedere importantă arată că membrii birourilor electorale, personalul tehnic auxiliar, persoanele acreditate, delegatii acreditati, operatorii de calculator, personalul de paza §i alegatorii pot primi, in mod gratuit, materiale de protectie sanitara, in conditiile stabilite prin hotararea Guvemului privind masurile tehnice necesare bunei organize! si deslasurari a alegerilor locale, prevazute la art.2 alin.(2) din Legea nr.84/2020, in vederea prevenirii si combaterii efectelor pandemiei de COVID-19.

Materialele de protectie sanitara, precum si igiena si dezinfectia localurilor de vot se asigura de Ministerul Sanatatii, iar transportul si distribuirea aeestora se asigura prin grija Ministerului Afacerilor Interne si a institutiilor prefectului, cu sprijinul primarilor.

De asemenea, autoritatile administratiei publice locale si operatorii de calculator asigura, in conditiile stabilite prin hotarare a Autoritatii Electorale Permanente, inregistrarea audio-video neintrerupta a operatiunilor efectuate de catre membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare pentru numararea voturilor.

La alegerile locale, pentru activitatea desfasurata in cadrul organismelor electorale si pentru suportul tehnic al acestora se acorda urmatoarele indemnizatii:

a) 250 de lei pe zi de activitate pentru presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare, loctiitorii acestora si operatorii de calculator;

b) 100 de lei pe zi de activitate pentru membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare, altii decat cei prevazuti la lit.a);

c) 200 de lei pe zi de activitate pentru presedintii birourilor electorale de circumscriplie judeteana si presedintele biroului electoral de circumscriptie a municipiului Bucuresti, precum si pentru loctiitorii acestora;

d) 150 de lei pe zi de activitate pentru presedintii birourilor electorale de circumscriptie comunala, oraseneasca, municipals si de sector al municipiului Bucuresti, precum si pentru loctiitorii acestora;

e) 100 de lei pe zi de activitate pentru membrii birourilor electorale de circumscriptie, altii decat cei prevazuti la lit.c) si d);

f) 100 de lei pe zi de activitate pentru personalul tehnic prevazut la art.9;

g) 100 de lei pe zi de activitate pentru personalul tehnic auxiliar al birourilor electorale de circumscriptie;

h) 250 de lei pe zi de activitate pentru membrii Biroului Electoral Central;

i) 150 de lei pe zi de activitate pentru personalul tehnic auxiliar al Biroului Electoral Central.

Art.13.- (1) La alegerile pentru autoritatile administratiei publice locale din anul 2020, prin derogare de la prevederile art.25 alin.(l) si (2) din Legea nr.334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, contributiile  partidelor politice pentru campaiiia electorala prevazute la art.30 din Legea nr.334/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pot proveni si din sursa de fmantare prevazuta la art.3 alin.(l) lit.d) din Legea nr.334/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Concret, art. 13 alin. (1) permite partidelor sa cheltuiască in campania electorală si banii primiti din subvenția de la bugetul de stat, lucru interzis până acum. Acest amendament a fost propus de PSD și adoptat ulterior.

Amendamentul USR pentru organizarea alegerilor pe parcursul a două zile, respins de comisie.

Alianţa USR PLUS a propus organizarea alegerilor locale pe parcursul a două zile. Motivul invocat de aceștia este acela de „a avea un proces electoral corect şi accesibil tuturor cetăţenilor în condiţii de siguranţă sanitară”.

USR voia clarificarea prevederilor privind creşterea numărului de secţii de votare, prin amenajarea în structuri uşoare de tip container, cu respectarea condiţiilor de siguranţă, dar şi extinderea procesului de votare cu urna mobilă pentru cetăţeni aflaţi în izolare sau carantină.

Consultă integral proiectul de lege.

Proiectul de lege ajunge miercuri în Camera Deputaților, unde intră în Comisii, iar apoi va fi adoptat în plen. Proiectul, dacă nu va fi atacat la CCR de niciun partid, merge la președinte pentru promulgare. Acesta poate trimite legea la reexaminare Parlamentului sau poate să o atace la Curte.

Articolul precedentComisia Europeană a adoptat noi măsuri de sprijin pentru sectorul vinicol
Articolul următorComisia Europeana: Măsurile luate în urma alertelor privind produsele periculoase s-au intensificat în 2019