Aleksandr Lukaşenko cere zdrobirea protestelor și întărirea frontierelor

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, cere zdrobirea oricăror manifestări de stradă și întărirea frontierelor pentru a nu permite alimentarea prin orice mijloace a protestelor în țară.

Aleksandr Lukaşenko folosește ca pretext faptul că populația s-a săturat de proteste: „Oamenii sunt obosiţi şi cer pace şi linişte”.

„Ultimul dictator din Europa” vrea ca, în special în capitala Minsk, protestele să înceteze. El susține că asta trebuie să se facă cu orice fel de mijloace.

Lukașenko a ținut să precizeze că este necesară intensificarea forțelor armate la granițe, el temându-se de o intervenție din afara țării.

Între timp, duminică, a avut cel mai mare protest din istoria țării: doar în Minsk, 100.000 de oameni au protestat împotriva regimului. Oamenii reclamă că, printre altele, alegerile ar fi fost fraudate.

Miniștrii de Externe ai țărilor din Uniunea Europeană au aprobat aplicare de sancțiuni Belarusului, totul după alegerile lipsite de transparență și pentru reprimarea violentă a protestatarilor.

Tot astăzi, a fost anunțat al treilea deces în rândul protestatarilor. Un bărbat de 43 ani din sud-vestul țării ar fi fost împușcat, dar autoritățile nu au prezentat încă cauza decesului.

Președintele Klaus Iohannis condamnă și el violențele din Belarus, declarând asta după o conferință online a liderilor UE.

Articolul precedentUn bărbat care a sechestrat și violat o fată de 13 ani timp de 8 luni a fost pus în arest preventiv de către Judecătoria Brăila
Articolul următorKlaus Iohannis despre racolările din PSD spre PNL: Sunt împotriva traseismului politic dar nu pot lua nicio decizie