Alegeri prezidențiale Polonia: Actualul președinte Andrzej Duda primul exit poll-uri, la o distanță infimă față de competiție

Andrzej Duda, președintele Poloniei din 2015, are o diferență minimă față de urmăritori în alegerile prezidențiale desfășurate în acest weekend, conform a trei exit poll-uri, scrie BBC

Un ultim exit pool, chiar de astăzi, luni, îl pune pe Duda în fruntea cursei spre președinție, cu 51% din voturi.

Contracandidatul lui Duda este nimeni altul decât primarul Varșoviei, Rafal Trzaskowski. În primul exit poll, Trzaskowski ar fi obținut 49.6%. Dar, conform sondajului, marja de eroare este de 2 procente.

Un al doilea exit poll îl dădea pe Duda ca favorit, cu 50.8% dintre voturi. În al treilea exit poll, distanța a crescut față de al doilea candidat, Duda obținând 51% dintre voturi.

Rezultatele finale sunt așteptate luni spre seară. Sunt cele mai strânse alegeri de la căderea comunismului din 1989.

Bătălia pentru președenția Poloniei este văzută ca o foarte importantă pentru viitorul țării dar și pentru relațiile cu Uniunea Europeană.

Duda a fost destul de criticat după ce a susținut că LGBT este o ideologie mai distructivă decât comunismul. În același timp, Trzaskowski, politician liberal, are o agendă mult mai progresistă. El susține un rol activ al Poloniei în Europa, câștigând cursa pentru primăria Varșoviei cu sloganul „Varșovia pentru toți”.

Președintele actual Duda este mai susținut în zona rurală, pe cât contracandidatul său are o susținere mai mare în zona urbană.

Luna trecută, Duda a câștigat prima rundă a alegerilor obținând puțin sub 50% din voturi.

Articolul precedentManifestație în Piața Victoriei contra stării de urgența
Articolul următorVIDEO Incendiu uriaș în San diego, SUA, la o navă militară amfibie / Cel puțin 21 de răniți după explozia care a cauzat incendiul