De ce este Ploieștiul un oraș așa de poluat / ”Nu mai putem sta cu ferestrele deschise” / Câte rafinării are orașul

Despre Ploiești se știe că este supranumit „capitala aurului negru” datorită zăcămintelor de petrol care sunt de găsit aici. Însă, prelucrarea hidrocarburilor în rafinăriile din oraș și din împrejurimi le pune localnicilor sănătatea în pericol. Adesea, cantitățile de substanțe toxice emise de rafinării depășesc mult limitele admise, iar aerul devine greu de respirat.

Ultima dată, acest lucru s-a întâmplat la începutul lunii atunci când cantitatea de benzen din aerul inspirat de ploieșteni a fost depășită de aproximativ 29 de ori față de limita admisă. Dacă maximul indicatorului de benzen admis este de 5ug/m3, la începutul zilei de 9 septembrie, la ora 11 acesta a fost de 145,97 ug/m3- potrivit site-ului calitateaaer.ro. Benzenul este o substanță cu potențial cancerigen și cu efecte dăunătoare asupra sistemului nervos central.

poluare, ploiesti, benzen
Cantitati anormale de benzen in atmosfera (foto: calitateaer.ro)

Iar pe 2 septembrie mirosul din oraș a devenit insuportabil din cauza unui incident petrecut la rafinăria Petrotel-Lukoil. Localnicii au semnalat acest lucru Gărzii de Mediu care a amendat rafinăria.

Ca urmare a incidentului ce a avut loc în data de 02.09.2020 la Petrotel Lukoil, comisarii Gărzii de Mediu Prahova au sancționat rafinăria cu amendă contravențională în cuantum 100.000 lei pentru depășirea valorilor de hidrogen sulfurat ce au rezultat accidental la manevra de trecere a gazelor de la vechiul coș la cel nou al instalației DGRS,conform programului investițional.
Pe timpul controlului s-a procedat la luarea măsurilor tehnologice în cadrul instalațiilor rafinăriei în vederea diminuării concentrației de hidrogen sulfurat până la încadrarea în valoarea limită autorizată.”- a
transmis Garda de Mediu Prahova.

Totuși sancțiunea primită de Lukoil pare să nu îi fi mulțumit pe ploieșteni care au răspuns cu comentarii acide pe pagina de facebook a autorității. Cei mai mulți dintre ei s-au plâns că nu pot sta cu ferestrele deschise pentru că mirosul de substanțe chimice pătrunde și în locuințe, în loc de aer curat.

Tot pe facebook, locuitorii orașului au format grupul „STOP poluării orașului Ploiești”. Aici membrii postează dovezi ale activităților poluante ale rafinăriilor din oraș și încearcă să le atragă atenția autorităților asupra aerului încărcat de substanțe toxice pe care îl respiră. Cel mai adesea, rafinăriile au activitate noaptea atunci când localnicii sunt nevoiți să inhaleze benzen, toluen sau m-Xilen.

grupul STOP poluarii orasului Ploiesti (foto: facebook)

La câțiva kilometri de orașul Ploiești, în comuna Brazi se află și combinatul Petrobrazi, o altă sursă de poluare. În vara acestui an a avut loc un alt incident care a modificat drastic calitatea aerului. Locuitorii comunei s-au trezit într-un peisaj de iarnă în mijlocul verii. Comuna a fost acoperită cu o pulbere albă care era, de fapt, un amestec de zeolit și caolin. Ce au făcut autoritățile în acest sens? Primarul comunei Brazi a solicitat un punct de vedere de la rafinăria Petrobrazi, care s-a oferit să spele mașinile celor afectați în stațiile OMV din Ploiești…

În urma incidentului din această dimineață cu privire la pulberile depuse în anumite zone de pe raza comunei Brazi, domnul Primar Radu Leonas a solicitat informatii de la rafinăria Petrobrazi si a primit următoarea informare:

În această dimineață, în cursul repornirii instalației de cracare catalitică, după revizia generală planificată din ultimele două săptămâni a rafinăriei Petrobrazi, a avut loc un incident tehnic. În urmă incidentului, a fost eliberată în atmosfera o pulbere ce conține majoritarzeolit (aluminosilicat cristalin) și silicat de aluminiu natural (caolin). Pulberea respectivă s-a depus în anumite zone specifice din zona localității Brazi.
Menționăm că pulberea nu este clasificată că periculoasă. Compania investighează incidentul și depune toate eforturile pentru a remedia situația cât mai curând.
Ne cerem scuze pentru discomfortul creat locuitorilor comunei Brazi.”

Pentru disconfortul creat s-a stabilit că toate mașinile din Brazi care au nevoie de spălare, pot merge în stații OMV Petrom din Ploiești să spele mașina gratuit doar cu buletinul de Brazi.– au transmis reprezentanții rafinăriei.

Cu toate acestea, în comună persistă un miros înțepător care poate fi simțit și în mașină sau în tren.

Câte rafinării există în Ploiești?

În oraș există 3 rafinării: Societatea Astra România S.A, Rafinăria VEGA și Combinatul Petrochimic Teleajen- actual S.C LUKOIL S.A. În plus, la limita sudică a municipiului Ploiești este de găsit și Combinatul Petrochimic Brazi.

Singura compensație pe care o primesc ploieștenii și locuitorii comunelor învecinate pentru că respiră acest aer poluat încărcat cu substanțe toxice (precum dioxid de sulf, hidrogen sulfurat, benzen, toluen și alte hidrocarburi aromatice) este că pot ieși la pensie cu 2 ani mai devreme fără penalizări.

Deși inițial viitorii pensionari prahoveni au fost uitați la ultimele modificări legislative, președintele Klaus Iohannis a semnat un decret prin care se modifică Legea privind sistemul unitar de pensii publice. Astfel, cei care au locuit peste 30 de ani în Ploiești, în comuna Brazi sau în localități învecinate pe o rază de 8 kilometri de la marginea municipiului se pot pensiona anticipat.

Articolul precedentSfaturile lui Gorbaciov pentru viitorul lider de la Casa Albă
Articolul următorVIDEO Prima dezbatere Trump-Biden. Biden: „Nu poți scoate un cuvânt corect de la clovnul ăsta” / Trump: Ești cel mai slab student din anul tău”