INTERVIU VIDEO. Eugen Sechila, veteran în Legiunea Străină (I): mit și adevăr despre cel mai cunoscut corp militar

Invitat la Interviurile Punct News, Eugen Sechila, veteran cu 16 ani de stagiu în Legiunea Străină, vorbește despre ce este mit și ce este adevăr în acest corp militar care continuă să exercite o fascinație aparte asupra publicului. Cum sunt antrenamentele, pe ce teatre de operațiuni a luptat, în ce constă împărțirea pe regimente a Legiunii Străine? Toate acestea, doar la Interviurile Punct News!

Vizionează și Eugen Sechila, veteran în Legiunea Străină: „Românii sunt foarte apreciați în Legiune…”

Reporter: Eugen Sechila, bun venit în studioul interviurilor Punct News. Câteva lucruri despre tine: ești născut în 1977 și, începând cu vârsta de 19 ani, timp de 16 ani ai fost luptător în Legiunea Străină. Ai fost combatant în unele dintre cele mai fierbinți teatre de operațiuni din Africa și Orientul Mijlociu, inclusiv în Afganistan, și totuși te-ai retras în 2011, din cauza unor incoerențe de ordin politic și doctrinar, așa cum mărturiseai la un moment dat. Astăzi organizezi în România așa numitele “Tabere de Haiducie”, un gen de tabere de supraviețuire adresate atât adulților, cât și adolescenților și copiilor. Te rugăm să ne spui câteva lucruri despre ce a reprezentat pentru tine Legiunea Străină și cum ai ajuns în Legiunea Străină atât de tânăr? Care a fost motivația care a stat în spatele acestei decizii?

Eugen Sechila: Da, Legiunea Străină a reprezentat pentru mine o excelentă școală de viață și ce rețin de acolo, înaintea experiențelor militare propriu-zise, rețin această experiență umană de o mare calitate. Legiunea are în sânul ei niște oameni extraordinari, veniți din toate orizonturile, și reprezintă un cumul de forțe și de energii și de virtuți virile, care astăzi sunt ocultate, sunt evitate, sunt obsolet, am putea să spunem. Dar care, de fapt, sunt imuabile, ele nu se schimbă. Oamenii sunt făcuți așa și ar trebui să le perenizăm.

Rep.: Odată ce ai cunoscut Legiunea, ai găsit-o ca fiind așa cum ți-o imaginaseși tu, ca tânăr?

Eugen Sechila: Da. În mare parte, da. Nu am fost dezamăgit, nici nu aveam cum să fiu. Știu că sunt oameni care care se declară dezamăgiți. Dar cred că ei înșiși nu sunt coerenți. Am intrat la 19 ani, împins de dorința de a profesa meseria armelor, a-mi urma această vocație. Cred că este o meserie pe care trebuie să o facem din vocație, nu putem s-o facem pentru bani sau pentru câștigarea unor avantaje. De altfel nici nu sunt prea multe… Trebuie să o facem că ne place. Și Legiunea Străină a fost așa înainte ca eu să intru acolo. Și după ce am plecat, ea a rămas la fel. Da, îmi place să spun lucrul ăsta.

Rep.: A existat în demersul tău de la 19 ani, a stat la baza lui și o motivație de genul filmelor cu Van Damme văzute la televizor?

Eugen Sechila: Da, cred că e inevitabil lucrul ăsta. Cultura hollywoodiană e omniprezentă. Și atunci era, și acum este. Cărțile pe care am putut să le citesc… Toată adolescența mea mi-am făcut-o cu jurnalul de război al lui Sven Hassel și a reprezentat o alternativă excelentă la Legiunea Străină. Da.

Rep.: Vezi, Legiunea Străină continuă să fascineze generații după generații. Ai putea să ne spui ce este mit și ce este adevăr în ceea ce o privește, din ceea ce știm noi?

Eugen Sechila: Cred că ar trebui scrisă o carte cam atât de groasă, ca să spunem tot ce este mit, să diferențiem tot ce este mit de ceea ce este adevăr. Pentru că, într-adevăr, în jurul Legiunii Străine s-au creeat o sumedenie de mituri. Chiar și cu toate posibilitățile de informare pe care le avem astăzi, aceste mituri continuă să prolifereze. Mi-e greu să spun în două cuvinte care este diferența dintre minciună și adevăr. Un lucru e clar. Aceste mituri inflamează foarte mult imaginația multor oameni. Și am întâlnit și pe vremea când eram încă în serviciu acolo, și după aceea, când am plecat civil, am întâlnit mulți oameni care suferă de mitomanie, chiar aș putea să pun eu o patologie. Cei care au fost în Legiune știu despre ce vorbesc. Mitomanii sunt oameni care își creează o falsă istorie și se dau ce nu au fost… Sau au intrat, au stat un an, au stat doi ani, au dezertat și apoi inventează tot felul de istorii. Aceasta este partea negativă a mitului Legiunii Străine. Dar există și o mare parte din ceea ce am putea categorisi mit al Legiunii Străine care se fondează pe adevăr: acela că Legiunea Străină este un corp al armatei franceze, cu o tradiție veche. Rămâne totuși o armată modernă, dar ca toate armatele din ziua de astăzi – am putea să o considerăm cea mai cea mai longevivă ca și tradiție – a știut să își păstreze aceste tradiții, și automat, o dată cu ele, a apărut un cult particular al Legiunii Străine și al omului care combate sub stindardul Legiunii.

Nu ratați urmarea acestui interviu, doar pe Punct News!

Articolul precedentParcare publică supra-etajată cu teren de sport pe acoperiș, în Sectorul 4
Articolul următorSUA condamnă legea impusă de China privind securitatea în Hong Kong și amenință cu sancțiuni