Cetățenii ruși de pe teritoriul României vor putea vota modificarea Constituției Federației Ruse pe data de 1 iulie, la secțiile de votare de la Ambasada Rusiei din București și Consulatul General din Constanța, conform Agerpres.
Potrivit unui comunicat postat pe pagina oficială de Facebook a Ambasadei Rusiei, noua formă a Constituției va include prevederi precum:
- Federația Rusă este definită drept „succesorul de drept al URSS pe teritoriul său… păstrând memoria strămoșilor, care ne-au transmis idealuri și credință în Dumnezeu, precum și continuitatea în dezvoltarea statului rus, recunoaște unitatea statală stabilită istoric… cinstește memoria apărătorii Patriei, asigură protecția memoriei istorice”.
- Pensiile vor fi indexate obligatoriu cel puțin o dată pe an.
- Salariul minim nu poate fi mai mic decât valoarea sumei minime de existență a populației apte de muncă.
- Va fi apărată instituția căsătoriei ca uniune dintre bărbat și femeie.
- Vor fi dezvoltate condițiile pentru creșterea și educarea decentă a copiilor în familie, dar vor fi dezvoltate și condițiile de exercitare de către copiii adulți a responsabilității de a avea grijă de părinți.
- Guvernului îi va încredințată implementarea unei politici de stat unificate, orientate social în domeniul păstrării valorilor familiale tradiționale.
- Președintele Rusiei și o mare parte din cetățenii are ocupă funcții superioare precum Șeful Guvernului, senatori, Avocatul Poporului, miniștri federali, judecători, procurori etc. au obligația de a nu avea cetățenie străină și conturi bancare în străinătate.
- Președinte poate deveni o persoană care locuiește permanent în Federația Rusă timp de cel puțin 25 de ani. Șederea în funcția de șef al statului este limitată la două termene de 6 ani, iar actualului președinte i se acordă dreptul de a candida din nou.
- Sunt confirmate prevederile constituționale privind respectarea de către Federația Rusă a obligațiilor sale conform dreptului internațional.
- Numai acele decizii ale organismelor interstatale create pe baza tratatelor internaționale ratificate anterior de Rusia care nu contravin Constituției Federației Ruse vor fi puse în aplicare pe teritoriul Rusiei. În acest fel, prevederile ce țin de dreptul internațional vor fi aplicate doar dacă sunt compatibile cu pilonii ordinii publice din Rusia.
- Acțiunile care vizează înstrăinarea unei părți a teritoriului Federației Ruse, precum și apelurile la astfel de acțiuni, nu vor fi permise.
- Limba rusă va fi definită drept limba „națiunii formatoare de statalitate care face parte din uniunea multietnică a popoarelor egale în drepturi ale Federației Ruse”. Republicile care intră în componența Rusiei au dreptul de a-și stabili și păstra limba maternă.