Mii de oameni au ieșit în stradă în centrul orașului Beirut pentru a cere găsirea responsabililor pentru explozia ce a avut loc cu 4 zile în urmă, una dintre cele mai mari detonări non-nucleare din lume. Peste 150 de oameni au murit și în jur de 5000 au fost răniți, iar alți cel puțin 60 de oameni sunt în continuare dispăruți, conform Ministerului Sănătății din Liban, transmite The Guardian.
Protestatarii au strigat lozinci anti-guvernamentale precum „oamenii vor căderea regimului” sau „plecați, toți sunteți ucigași”. Când un grup a încercat să treacă de bariera ce bloca intrarea în Parlament, poliția a folosit gaze lacrimogene.
Protestele apar după ce, în urmă cu un an, demonstrații similare au forțat prim-ministrul libanez să demisioneze, dar lăsând în urmă același sistem ce a stârnit nemulțumirea oamenilor. Din cauza presiunilor economice și a pandemiei de coronavirus, mișcările s-au domolit, dar acum frustrările față de clasa politică au fost reaprinse.
Președintele libanez Michel Aoun a promis vineri că toți oficialii responsabili pentru explozie vor fi aduși în fața justiției, indiferent de funcția pe care o dețin.
Totuși, puțini cetățeni au încredere că un guvern care a permis păstrarea unei cantități masive de explozibil timp de ani întregi în condiții inadecvate în mijlocul portului Beirutului poate fi încredințat să investigheze un astfel de incident. Una dintre cele mai mari televiziuni din țară, LBC, a anunțat că nu va mai transmite discursuri sau declarații ale liderilor politici despre investigația promisă.
Totuși, președintele Aoun refuză vehement orice investigație internațională, spunând unui reporter că o vede ca pe o tentativă de a „dilua adevărul”. El a mai sugerat, de asemenea, că „interferențe străine” pot fi cauza exploziei, ceea ce mulți libanezi văd ca pe o încercare de a absolvi politicienii în poziții de mare putere.