Germania preia de la 1 iulie președinția rotativă a Uniunii Europene, pentru o perioadă de șase luni. Principalele provocări la care va trebuie să răspundă sunt direct legate de contracararea efectelor pandemiei de coronavirus, transmite Agerpres.
Conform documentului de 24 de pagini care stabilește obiectivele președinției de șase luni, Germania își propune să:
- Să gestioneze efectele pandemiei de coronavirus
- Stabilească următorul cadru financiar multianual
- Să continue să caute soluții pentru a diminua efectele schimbărilor climatice și a încetini procesul acestora. Germania își asumă partea ce îi revine din obiectivul de a realiza o Uniune Europeană neutră din punct de vedere climatic până în 2050.
- Sa continue digitalizarea instituțiilor europene
- Să asigure statul de drept și să reafirme rolul Europei în lume
- Să finalizeze negocierile UE cu Regatul Unit privind Brexitul
- Să acorde prioritate avansării unui proiect privind un nou pact ce va reglementa migrația și azilul
Germania va preda ulterior președinția Portugaliei (ianuarie-iunie 2021) și Sloveniei (iulie-decembrie 2021), țări cu care lucrează într-un trio ce se întinde pe 18 luni și care își vor asuma aproximativ aceleași obiective
Preşedinţia Consiliului se asigură prin rotaţie la fiecare şase luni între statele membre ale UE, în decursul acestei perioade statul membru asigurând continuitatea agendei UE în cadrul Consiliului şi conducând reuniunile acestei formaţiuni. Cea mai recentă preşedinţie a Germaniei la UE a fost asigurată în perioada ianuarie-iunie 2007. Germania a mai deţinut preşedinţia Uniunii de 11 ori.