Analiză: Marea Britanie în mare dificultate după Brexit

Cu tot ce s-a întâmplat în 2020, având în vedere pandemia, am putea  fi tentați să uităm că, în ianuarie, Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană, scrie CNN.

De atunci, Marea Britanie se află într-o perioadă numită tranziție, concepută pentru a preveni haosul economic și logistic care ar rezulta dintr-o prăbușire dură din cel mai mare bloc comercial din lume și de toate instituțiile juridice și instituționale care leagă împreună statele membre ale UE.

Predicțiile despre cum ar putea arăta această perturbare includ lipsa de alimente și consumabile medicale în Marea Britanie și o reducere bruscă a exporturilor din aceasta, deoarece restul Europei consideră că este prea greu să facă comerț cu o țară în afara infrastructurilor sale legale comune.

Ei bine, acest Brexit fără acord este încă un risc real, deoarece perioada de tranziție va expira pe 31 decembrie. Cele două părți sperau să negocieze un acord post-Brexit în comerț și alte domenii potențiale în cele 10 luni de la Brexit s-a întâmplat. Cu toate acestea, cei atenți vor observa că suntem în prima săptămână a lunii decembrie și încă nu s-a convenit o înțelegere.

Teoriile variază în ceea ce privește exact cât de aproape suntem de un acord , depinzând cu cine vorbești.

UE ar argumenta că Regatul Unit și-a mutat obiectivele la scurt timp după începerea negocierilor. În loc să negocieze în mod explicit un acord comercial care să asigure „fără tarife, taxe, taxe sau restricții cantitative în toate sectoarele, cu reguli de origine însoțitoare adecvate și moderne”, negociatorul-șef David Frost a informat Bruxelles-ul că Marea Britanie dorește ceva mult mai puțin cuprinzător.

Marea Britanie ar argumenta că motivul pentru care s-a schimbat poziția este că UE a încetat să negocieze cu „bună-credință” atunci când a început cu cerințe privind condiții de concurență echitabile, care ar reduce capacitatea Regatului Unit de a se abate de la normele și reglementările UE, în special în ceea ce privește ajutorul de stat.  Alte domenii de conflict au fost cererile Bruxelles-ului de acces la apele de pescuit britanice și un fel de supraveghere legală europeană a oricărui acord. Marea Britanie a declarat de luni de zile că acestea nu respectă suveranitatea Regatului Unit și, prin urmare, sunt inacceptabile. Aceasta, pe scurt, a fost starea de lucruri luni de zile.

Discuțiile nu au fost ajutate de pandemie. Negocierile au avut loc practic, lucru pe care oficialii din ambele părți au spus CNN că au făcut progrese dificile.

Elemente ale politicii interne a Marii Britanii au creat, de asemenea, tensiuni – guvernul a introdus legislație în timpul verii, care ar încălca tratatul semnat cu Bruxelles anul trecut. Acest lucru a atras chiar atenția președintelui ales, Joe Biden, care a indicat că nu va încheia un acord comercial formal cu Regatul Unit dacă va continua această politică.

Cu toate acestea, lucrurile par să se miște în cele din urmă. Oficialii UE cred că discuțiile intră în ultimele ore. Realitatea care se apropie de un Brexit fără acord la sfârșitul anului a, cred surse din Bruxelles, ascuțite mințile de ambele părți. Un oficial care lucrează direct pentru negociatorul-șef al UE, Michel Barnier, a declarat pentru CNN că discuțiile „trebuie să fie încheiate acum. Este acum sau niciodată”.

Articolul precedentVicepremier polonez: Există loc pentru compromis în situația bugetului UE
Articolul următorO priză a luat foc la o secție ATI, în Târgu-Mureș / Flăcările au fost stinse de personalul medical