Sentimentul rușinii între bântuire și mântuire cu prof.Lavinia Barlogeanu

Dragi prieteni, intr-un sens profund, aproape teologic am putea spune ca primul sentiment al omului legat de Dumnezeu a fost rușinea… Adam și Eva, ne ascultându-l pe Tatăl s-au rușinat de goliciunea lor, survenită în urma abandonării poruncii să nu se aventureze în cunoașterea binelui și răului!

Sigur, trebuie să înțelegem ca termenul de goliciune, nu are nici o sinonimie în nud, ci vine de la evreiescul goi, care înseamnă fără Dumnezeu… de aici și termenul Goim, dar nu vă invit la o discuție exclusiv teologică, întrucât astăzi complexitatea conceptului de rușine implică o abordare mult mai complexă, și mai modernă, care reclamă perspectiva psihologică, de aceea am invitat-o pentru această ediție, pe Lavinia Barlogeanu, profesor universitar doctor la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației a Universității din București, cu studii postdoctorale la Sorbona și la Universitatea René Descartes, autoarea cărților Rătăciți în Labirint și Rușinea: Diavolul în viziuni, poveşti şi vise.

Vom deschide așadar enciclopedia Rușinii pentru a separa partea pozitivă, precum sfioșenia, smerenia și chiar timiditatea de aspectul toxic al sentimentului, aroganța, perfecționismul, trufia.

📚 Bibliografie
• „Înțelegerea și tratatea rușinii cronice. Vindecarea traumei relaționale și rolul emisferei drepte în integrarea neurobiologică”, Patricia DeYoung https://bit.ly/3wRTaWK
• „Rătăciți în Labirint: Chipuri ale bântuirii și mântuirii în procesul terapeutic”, Lavinia Bârlogeanu https://bit.ly/47eQ9MN

Articolul precedentHoroscop 19 iulie
Articolul următorTrump, la un glonț de a fi președinte! Tentativă de asasinat sau scenariu de Hollywood?