1. UN NOU PARC NATURAL LA BĂLĂCEANCA
Un nou parc natural ia naștere în apropiere de București, mai exact în satul Bălăceanca, din localitatea Cernica. O pădure tânără de frasin, stejar, salcâm, pin, castan și nu numai, va răsări aici, după plantarea a 8500 de puieți, pe un teren de 2 ha.
Proiectul a fost realizat de Consiliul Județean Ilfov, în parteneriat cu Primăria Cernica și Asociația Creștem România. Aproximativ 1000 de ilfoveni au venit să dea o mână de ajutor la acțiunea de plantare.

2. ZBORURI NOI DE PE AEROPORTUL INTERNAȚIONAL DIN BRAȘOV
Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav are în plan rute noi către orașe importante din Europa și Asia începând cu această vară.
Din 15 iunie călătorii vor putea zbura din Brașov către München, Nürnberg, Stuttgart, Roma, Salonic și Istanbul, iar din iulie către Milano și Barcelona. De asemenea, sunt planificate pentru sfârșitul anului destinații suplimentare spre Franța și Israel.
Noile zboruri vor pleca către orașele menționate de 3 ori pe săptămână.

3. PRIMUL ORAȘ CU SEMAFOARE INTELIGENTE
În era tehnologiei nici semafoarele nu mai sunt ce au fost.
Primele semafoare inteligente vor fi testate în Germania. Un asemenea dispozitiv care folosește camere video cu inteligență artificială a fost deja montat în Essenbach.
Cum ne ajută tehnologia în acest caz? Pompierii sau ambulanțele pot controla direct semaforul și pot schimba lumina pe verde, în caz de urgență.
Există și un sistem de avertizare care se declanșează atunci când camera inteligentă calculează o coliziune iminentă. O lumină portocalie intermitentă atrage atenția șoferilor asupra pericolului.
Un senzor radar măsoară viteza bicicliștilor și le poate recomanda adaptarea vitezei pentru a prinde verdele.
Semaforul viitorului poate detecta inclusiv intenția pietonilor de a traversa și poate prelungi faza verde pentru pietonii care se mișcă cu dificultate.

4. CEL MAI VECHI RECORD MONDIAL DIN ATLETISM A FOST DOBORÂT
Atletul din Lituania, Mykolas Alekna a doborât un record vechi de aproape 38 de ani, în cadrul unei competiții minore.
Sportivul a reușit o aruncare cu discul de 74,41m, cu 33 de cm mai mult decât germanul Jurgen Schult care a stabilit recordul mondial în 1986. Mykolas Alekna, a doborât şi recordul familiei: tatăl său Virgilijus era al doilea performer din istorie, la disc, având în palmares trei medalii olimpice şi patru medalii mondiale.
Atletul lituanian este unul dintre favoriţii la podiumul olimpic în această vară, la Paris.

5. CALENDARUL ZILEI DE 16 APRILIE
În anul 1889, se naște actorul britanic Charlie Chaplin. Este considerat a fi unul dintre cele mai mari staruri de cinema din secolul XX.
La 16 Aprilie 1917, Vladimir Lenin s-a întors la Petrograd (actualul Petersburg) după ani de exil pentru a prelua rolul de lider al Revoluției bolșevice. Cu o lună mai înainte țarul Nicolae al II-lea fusese înlăturat de la putere.
Astăzi se împlinesc 100 de ani de la nașterea compozitorului american Henry Mancini, cunoscut mai ales pentru muzica din serialul Pantera Roz.
În 1943, chimistul elvețian Albert Hofmann descoperă accidental efectele halucinogene ale LSD-ului, în căutarea unui stimulent circulator.
Tot într-o zi de 16 Aprilie se naște cântărețul de muzică populară și ușoară Aurel Tămaș.

Articolul precedentAeroportul Internațional Brașov-Ghimbav – noi rute
Articolul următorUn Nou PARC NATURAL în București