1. UNDE TRĂIESC CEI MAI FERICIȚI TINERI DIN LUME?
Deși România se află pe locul 32 în topul general al celor mai fericite țări din lume, o urcare semnificativă față de locul 90 pe care îl ocupa în 2013, când vine vorba de tineri lucrurile se schimbă. Românii cu vârsta sub 30 de ani, au plasat țara noastră, anul acesta, pe un neașteptat loc 8 al fericirii tinerilor.
Unii experți consideră că principalele motive pentru acest lucru sunt aderarea la spațiul Schengen aerian care oferă o mai mare libertate de circulație, investițiile mari în infrastructură care îmbogățesc rețeaua de autostrăzi, dar și conservarea tradițiilor, a culturii românești în mijlocul modernizărilor galopante din ultimii ani.
Cu toate acestea cei mai fericiți din lume trăiesc în Lituania, deși țara se află pe locul 19 în clasamentul general.

2. CELE MAI INTELIGENTE ORAȘE DIN LUME
Odată cu dezvoltarea inteligenței artificiale, orașele au devenit și ele bineînțeles, inteligente!
Aflăm dintr-un studiu care sunt cele mai inteligente orașe din lume. America de Nord pierde teren, în timp ce Europa se poate mândri cu 7 asemenea așezări urbane în top 10.
Conform Indexului Smart City 2024, clasamentul este condus de Zurich în Elveția, Oslo în Norvegia și Canberra în Australia. Elveția mai are 2 orașe în top 10. Este vorba despre Geneva și Lausanne.
România ocupă locul 100 în acest raport, cu municipiul București.
Cei care au realizat studiul înțeleg prin oraș inteligent un mediu urban care aplică tehnologia pentru a spori beneficiile și a diminua neajunsurile urbanizării pentru cetățenii săi”

3. PRIMUL ECHIPAJ ROMÂNESC MEDALIAT LA CAMPIONATUL MONDIAL DE RALIURI
Primul echipaj 100% românesc care urcă pe podium la Campionatul Mondial de Raliuri este format din frații Norbert și Francesca Maior. Cei doi s-au clasat pe locul 3 la juniori în Raliul Croației, a doua etapă a sezonului 2024.
Norbert Maior este al doilea român care prinde podiumul, după Simone Tempestini, în divizia dedicată juniorilor. Tempestini a devenit campion mondial în 2016, avându-l în dreapta sa pe italianul Giovani Bernachinni.
În mai puțin de o săptămână Norbert și Francesca Maior încălzesc motorul pentru a lua startul în Raliul Harghitei, prima etapă din Campionatul Național de Raliuri.

5. CALENDARUL ZILEI DE 23 APRILIE
”Romeo și Julieta”, ”Hamlet”, ”Othello” sau ”Îmblânzirea scorpiei” vă sună cunoscut? În anul 1564, se naște poetul și dramaturgul William Shakespeare, considerat cel mai mare scriitor al literaturii engleze. Din vasta sa operă s-au păstrat aproape 38 de piese de teatru, 154 de sonete, 2 lungi poeme narative, precum și alte multe poezii traduse în aproape fiecare limbă.
La 23 Aprilie 1928, se naște actrița Shirley Temple. A fost primul copil actor din istoria cinematografiei care a primit Premiul Juvenil al Academiei, dar și cea mai tânără actriță care a câștigat vreodată un premiu Oscar.
În anul 1962 se termină colectivizarea agriculturii, proces care trebuia să se realizeze pe baza liberului consimțământ al țăranilor, dar care s–a caracterizat prin abuzuri și violențe.
La 23 Aprilie 1985, compania Coca-Cola schimbă rețeta de producere a băuturii răcoritoare și lansează New Coke. Noul gust nu a fost pe placul consumatorilor așa că din cauza răspunsului negativ, compania a readus pe piață, formula originală, în mai puțin de trei luni.
În 2001, compania Intel introduce procesorul Pentium 4.
Și în 2005, este publicat primul video pe YouTube, cu titlul „Me at the zoo”.

Articolul precedentHoroscop 24 aprilie
Articolul următorOPERĂ pe Ritmuri LĂUTĂREȘTI cu Lăcrămioara Crihană