1. CELE MAI PERFORMANTE UNIVERSITĂȚI DIN ROMÂNIA
Ministerul Educației a publicat un clasament al celor mai performante universități din România.
Primul loc în Metarankingul Național pe anul 2023 este ocupat de Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, urmată de Universitatea din București pe locul al doilea și Universitatea Politehnică din București pe locul al treilea.
Din clasament nu lipsesc nici instituțiile de învățământ superior de medicină, următoarele două locuri fiind ocupate tot de Cluj Napoca și București.
Metarankingului Naţional vizează identificarea universităților performante din punct de vedere al activităţii ştiinţifice şi al contribuţiei lor la comunitatea academică internaţională.

2. CLUJ NAPOCA: AUTOBUZUL CU HIDROGEN TESTAT CU PASAGERI
Energia verde câștigă tot mai mult teren pe fondul schimbărilor climatice din ultimii ani. Un autobuz alimentat cu hidrogen este testat cu pasageri astăzi, la Cluj-Napoca.
După ce primele două turnee de promovare al acestor mijloace de transport au fost un real succes în Europa, a venit rândul României să-l găzduiască pe al treilea. Călătoriile vor fi gratuite pe toată durata turneului.
Inițiativa își propune să contribuie la promovarea tehnologiilor verzi pentru un transport public sustenabil, cu zero emisii de carbon. Interesul pentru autobuzele cu hidrogen este unul crescut în orașele europene în care au fost deja testate.

3. FLACĂRA OLIMPICĂ A AJUNS ÎN MARSILIA
A fost zi de sărbătoare în Franța! Flacăra Olimpică a ajuns, ieri, în Marsilia, la bordul vasului Belem, singura ambarcațiune franceză cu trei catarge care mai poate naviga.
Claxoanele au răsunat cu frenezie în Vechiul Port din Marsilia, iar sirenele orașului au fost aprinse.Evenimentul a fost întâmpinat de o paradă militară care a defilat întreaga zi, în așteptarea președintelui Emmanuel Macron.
Confetiile au întregit tabloul de sărbătoare. S-au folosit confetii reciclate biodegradabile deoarece organizatorii fac tot posibilul ca aceste Jocuri Olimpice să fie cele mai ecologice de până acum.
Sportivul Florent Manaudou, campion olimpic la 50 m înot liber în 2012, a fost primul purtător al flăcării olimpice în Franța.

4. CALENDARUL ZILEI DE 9 MAI
La 9 Mai 1837, se naște inginerul german Adam Opel, fondatorul companiei constructoare de automobile Opel. Inițial compania a produs mașini de cusut, după care s-a reorientat către construcția și producția de biciclete. Adam Opel s-a stins din viață înainte ca firma fondată de el să treacă la producția de automobile.
În anul 1877, Mihail Kogălniceanu proclamă independența României în fața Adunării Deputaților. Moțiunea a fost aprobată în unanimitate în ședința de seară a Senatului. Astfel țara noastră a devenit stat independent.
La 9 Mai 1960, SUA devine primul stat din lume care legalizează pilula contraceptivă.
În 1979, Nadia Comăneci câștigă, pentru a treia oară consecutiv, titlul european absolut și intră în posesia trofeului, la cea de-a XII-a ediție a Campionatului european de gimnastică de la Copenhaga. Vorbim despre o performanță unică în istoria competiției.
Astăzi se împlinesc 30 de ani de când Senatul Statelor Unite ale Americii dă undă verde aderării României la Alianța Nord–Atlantică, în anul 1994.
Și în 2003, are loc o premieră mondială medicală la Clinica de Urologie și Transplant Renal din Cluj. Un bărbat a fost operat concomitent în partea stângă și în partea dreaptă a corpului, folosindu-se o singură cale de acces. Cei doi medici care au realizat operația sunt profesorul Mihai Lucan și profesorul Ralph Senner, însoțit de robotul Aesop.

Articolul precedentClasament al celor mai performante universități din România
Articolul următorRelația IDEALĂ între PĂRINTE și COPIL – Irina Chirilă