UE alocă 150 de miliarde euro pentru energie verde / România poate atrage 4,4 miliarde de euro, dar trebuie să închidă marii poluatori

Luni a fost lansată Platforma pentru o tranziție justă care va ajuta statele membre să își elaboreze planurile teritoriale pentru o tranziție justă și să acceseze fonduri de la bugetul de peste 150 de miliarde de euro al Mecanismului pentru o tranziție justă. Această platformă online va oferi sprijin tehnic și consiliere părților interesate din sectorul public și privat din regiunile carbonifere și din alte regiuni cu emisii ridicate de dioxid de carbon, asigurând un acces facil la informații despre posibilitățile de finanțare și surse de asistență tehnică, potrivit site-ului CE.

Acordul Verde” este marea ambiție a comisiei conduse de Ursula von der Leyen. Uniunea Europeană și-a propus să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050.

România poate primi 4,4 miliarde euro prin Fondul de Tranziție Justă, mult mai mult decât sumele vehiculate până acum.

Platforma se va asigura că bugetul de 40 de miliarde de euro (în prețurile constante din 2018) propus în cadrul Fondului pentru o tranziție justă este direcționat către proiectele cele mai potrivite și că nicio regiune nu va fi neglijată. Totodată, platforma va sprijini accesul la schema specifică din cadrul InvestEU și la facilitatea de împrumut pentru sectorul public, care, alături de Fondul pentru o tranziție justă, constituie cei trei piloni ai Mecanismului pentru o tranziție justă. Platforma va oferi:

  • sprijin tehnic și consiliere statelor membre și regiunilor, inclusiv în ceea ce privește operaționalizarea planurilor teritoriale pentru o tranziție justă și construirea unor rezerve de proiecte pentru Mecanismul pentru o tranziție justă;
  • un punct unic de acces pe internet, inclusiv posibilitatea de a contacta Comisia pentru a-i adresa întrebări tehnice și administrative legate de tranziția justă;
  • un schimb de informații, de experiență și de cunoștințe cu regiunile care utilizează intens combustibilii fosili și care au emisii ridicate de dioxid de carbon, cu ajutorul unor baze specifice de date cu proiecte și experți;
  • un forum pentru dialogul pe tema tranziției juste la care să participe părțile interesate de la nivel local și național, partenerii sociali, autoritățile publice și instituțiile UE.

România poate primi 4,4 miliarde euro prin Fondul de Tranziție Justă, mult mai mult decât sumele vehiculate până acum.

”România trebuie să înceapă să construiască noi unități de producere a energiei electrice. Nu putem sări direct de la cărbune la regenerabile. Ne trebuie o tranziție și această tranziție poate fi prin gazul natural.”,  a declarat ministrul Economiei Virgil Popescu.

Succesul Planului de investiții pentru Pactul ecologic european va depinde mult de gradul de angajare a tuturor actorilor implicați. „Vom sprijini oamenii și regiunile care vor trebui să depună eforturi mai mari pentru realizarea acestei schimbări, pentru a ne asigura că nimeni nu este lăsat în urmă”, a promis Ursula von der Leyen.

Articolul precedentUn politician român candidat la Primăria Buzău a uitat din partea cărui partid candidează
Articolul următorMEC: Sesiunea specială a Evaluării Naţionale cu 170 candidați