România poate accesa 4 miliarde de euro din fondurile Uniunii Europene pentru a plăti șomajul tehnic al celor care nu au mai avut unde să lucreze pe timp de pandemie. Alte 14 state vor putea beneficia de astfel de împrumuturi, după ce Consiliul European își va da acordul pentru schema de sprijin financiar propusă de Comisie.
Uniunea Europeană vine în sprijinul lucrătorilor, întreprinderilor și țărilor afectate de șomaj în contextul pandemiei de coronavirus, propunându-și să ofere ajutoare financiare în valoare de 81,4 miliarde de euro pentru 15 state membre, printre care și România.
România poate astfel împrumuta de la Uniunea Europeană până la 4 milioane de euro, pentru a acoperi cheltuielile pe care le presupune acordarea de șomaj tehnic sau luarea unor alte măsuri similare.
Conform comunicatului de presă, împrumutul pe care România îl poate face este parte a Instrumentului SURE, instrument prin care Uniunea Europeană intenționează să atenueze consecințele socioeconomice ale pandemiei. Instrumentul se adresează și altor state, permițându-le să acceseze împrumuturi după cum urmează:
- Bulgaria: 511 milioane EUR
- Cehia: 2 miliarde EUR
- Grecia: 2,7 miliarde EUR
- Spania: 21,3 miliarde EUR
- Croația: 1 miliard EUR
- Italia: 27,4 miliarde EUR
- Cipru: 479 de milioane EUR
- Letonia: 192 de milioane EUR
- Lituania: 602 milioane EUR
- Malta: 244 de milioane EUR
- Polonia: 11,2 miliarde EUR
- Belgia: 7,8 miliarde EUR
- Slovacia: 631 de milioane EUR
- Slovenia: 1,1 miliarde EUR
Împrumuturile acordate statelor membre prin Instrumentul SURE vor fi susținute de un sistem de garanții voluntare din partea statelor membre.
Contribuția fiecărui stat membru la valoarea totală a garanției corespunde cotei-părți relative care îi revine din venitul național brut (VNB) total al Uniunii Europene, pe baza bugetului UE pentru 2020