Pachetul Mobilitate care vizează reglementarea transportului rutier la nivelul Pieţei Unice Europene este un set de reglementări care au fost promovate de Comisia Juncker şi care a generat dispute extrem de puternice în Parlamentul European.
”Deşi grupurile parlamentare au ajuns la o soluţie de compromis, cu eleganţă, Martin Weber, preşedintele grupului PPE, a decis să nu existe un mandat de vot pentru grupul PPE”, spune Traian Băsescu pe pagina sa de Facebook.
Miniștrii afacerilor externe și transporturilor din 8 țări UE: Cipru, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia și România au trimis o scrisoare adresată Parlamentului European și eurodeputaților cerându-le să examineze atent Pachetul Mobilitate I, în următoarea sesiune, la 8 iulie.
Miniștrii regretă că, în ciuda discuțiilor intense la toate nivelurile din ultimii 3 ani cu privire la Pachetul Mobilitate I, unele dispoziții din acesta au deviat semnificativ de la obiectivele inițiale legate de îmbunătățire condițiilor sociale pentru șoferi, asigurare de eficiență și durabilitatea transportului rutier și menținerea funcționării bune și corecte a pieței unice a UE, potrivit Dnevnik.
Pachetul Mobilitate I a creat o divizare majoră în rândul statelor membre în Consiliul UE, 9 dintre acestea fiind împotriva acordului interinstituțional temporar, subliniază miniștrii. Potrivit acestora, nu a avut loc o evaluare a noilor dispoziții privind impactul asupra mediului și funcționarea pieței unice a UE.
Imposibilitatea practică pentru punerea efectivă în aplicare a reglementărilor va exclude unele țări de pe piața unică a UE și va impune bariere semnificative și probabil insurmontabile față de altele, afirmă ferm miniștrii.
Aceștia avertizează că există un risc de apariție a protecționismului în UE, ceea ce va reduce competitivitatea producătorilor europeni și va duce la creșterea emisiilor de dioxid de carbon.
Miniștrii fac apel ca eurodeputați să ia în considerare cu atenție măsurile restrictive propuse pe piață, între care obligativitatea ca camioanele / vehiculele grele de a se întoarce la fiecare 8 săptămâni în statul membru de rezidență, perioada de “răcire” în cazul operațiunilor de cabotaj și separarea operațiunilor de transport intercomercial.