Noua Zeelandă se află în cea mai profundă recesiune din ultimele decenii, în urma unor măsuri stricte ca răspuns la pandemia Covid-19, care au fost chiar lăudate pe scară largă, scrie BBC.
PIB-ul țării a scăzut cu 12,2% între aprilie și iunie, odată cu blocarea și închiderea frontierelor.
Este prima recesiune din Noua Zeelandă de la criza financiară mondială și cea mai gravă din 1987, când a început sistemul actual de măsurare.
Dar guvernul speră că răspunsul său la pandemie va duce la o recuperare rapidă.
Națiunea de aproape cinci milioane a fost declarată ”liberă de coronavirus”, deși are încă câteva cazuri și doar 25 de decese de la începutul pandemiei.
Economia va fi probabil o problemă cheie la alegerile de luna viitoare, care au fost amânate după o creștere neașteptată a cazurilor Covid-19 în august.
Purtătorul de cuvânt al Statisticii NZ, Paul Pascoe, a declarat că măsurile puse în aplicare începând cu 19 martie au avut un impact imens al unor sectoare ale economiei.
„Industriile precum comerțul cu amănuntul, cazarea și restaurantele, precum și transporturile au înregistrat scăderi semnificative ale producției, deoarece acestea au fost cel mai direct afectate de interdicția internațională de călătorie și de blocarea strictă la nivel național”, a spus Pascoe.
Guvernul primului ministru Jacinda Ardern a declarat că succesul în suprimarea virusului va contribui probabil la recuperarea perspectivelor economice.
Ministrul finanțelor Grant Robertson a declarat că PIB-ului a fost mai bun decât se aștepta și a sugerat o recuperare puternică în viitor.
„Ne așteptăm ca scăderea record a PIB-ului trimestrial din iunie să fie urmată de o creștere record în trimestrul din septembrie”, a declarat economistul principal al Westpac, Michael Gordon.