Potrivit unei legi publicate in Monitorul Oficial, locatarii sau operatorii economici practicanți ai profesiilor liberale afectați de starea de urgență pot cere amânarea chiriei.
Similar ca in cazul amănarii ratelor la bancă, și în acest caz trebuie urmată o anumită procedură. Totodată, trebuie precizat faptul că această amănare nu inseamnă o incetare a plății, caz în care se poate ajunge la executare silită.
Persoanele fizice trebuie sa fi fost afectate direct, sau indirect in perioada stării de urgența, iar operatorii economici trebuie să fi avut activitatea întreruptă sau încasările să fi scăzut cu cel puțin 15% în luna martie 2020 față de media ultimului an calendaristic în perioada de aplicare a stării de urgență.
Pașii de urmat sunt următorii:
- se face o cerere care se depune sau trimite pe mail prganului fiscal abilitat
- se mai depune un contract de locațiune între locator și locatar, acesta urmănd să cuprindă:
1. acordul părților pentru amânarea plății chiriei, durata perioadei de amânare a plății, suma aferentă acestei perioade.
2. datele de identificare ale celor doi
3. datele contului bancar al locatorului în care urmează a se face plata de către organul fiscal
4. data semnării și cele două semnături
- locatarul trebuie sa producă un act care să ateste că se afle in imposibilitatea plății chiriei, pe perioada sin contract
- valoarea maximă a chiriei lunare din actul adițional este de maximum 10.000 RON pentru operatorii economici pentru fiecare locație și maximum 2.000 RON pentru persoane fizice pentru o singură locație.
Se va incheia un act adițional între locatar și locator, din care să reiasă că valoarea chiriei este de maximum 10.000 de RON pentru persoane juridice și 20.000 de RON pentru persoane fizice.
Locatarii care beneficiază de această facilitate sunt obligați să plătească chiriile lunare eșalonat, în rate egale, după perioada în care plata a fost amânată, până la 31 decembrie 2020.
Facilitatea se aplică pentru perioada stării de urgență, precum și pentru luna imediat următoare.
În termen de 15 zile, ministerele vor elabora proceduri de punere în aplicare a acestor măsuri