Ministrul Economiei: Nu tăiem salariilor bugetarilor / Lazea, BNR: Bugetarii să muncească 4-5 zile pe săptămână și să li se reducă salariul

Programul de guvernare al PNL nu vorbeşte despre taierea salariilor bugetarilor, dar, cu certitudine, salariile demnitarilor vor fi îngheţate, a declarat, joi seara, ministrul Economiei, Virgil Popescu, la Antena 3.

Acesta a fost întrebat care este punctul său de vedere în legătură cu afirmaţia economistului şef al BNR, Valentin Lazea, care propunea ca din 2021 salariile bugetarilor să fie tăiate cu 20%.

„Am citit afirmaţia domnului economist. Este părerea dânsului. Este un scenariu la care dânsul s-a gândit. Nu cred că aţi văzut în programul de guvernare al Partidului Naţional Liberal că vorbim de tăieri de salarii în sectorul bugetar. Deci nu vorbim despre aşa ceva. Vorbim eventual de îngheţarea, şi cred că cu certitudine, a salariilor demnitarilor. Asta se va întâmpla cu certitudine, cum s-a întâmplat la 1 ianuarie 2020: salariile demnitarilor nu au crescut”, a spus Popescu, citat de Agerpres.

Valentin Lazea, economist-șef la Banca Națională a României, a declarat joi că este necesară o reducere a cheltuielilor bugetare și o creștere a ratelor de impozitare, potrivit HotNews.ro.

„Asta nu înseamnă că statul e legat de mâini și de picioare. Se pot imagina soluții pentru bugetari. Nu e deloc normal ca salariul în mediul bugetar să fie mai mare decât în mediul privat. O soluție ar putea fi, de exemplu, săptămâna de lucru de 4 zile pentru bugetari cu reducerea cu o cincime a salariului. Așa măcar s-ar ajunge spre un cvasiechilibru între salariile bugetare și cele din mediul privat”, a precizat Valentin Lazea.

Bugetarii să muncească 4 din 5 zile pe săptămână și să li se reducă salariul cu o cincime

O soluție ar mai fi, în opinia sa: o intrare în sectorul bugetar la 7 ieșiri.

• Din reduceri de cheltuieli eu nu văd cum s-ar putea în cei patru ani care vin mai mult de 1,5 – 2% ajustare. Noi trebuie să ajustăm de la 9% din PIB, la 2% din PIB în 2024.

„Ni se spun lucrurile cu colectarea mai bună de cel puțin 20 de ani. Colectarea bună înseamnă că din ziua 0 după câștigarea alegerilor, Guvernul trebui să lanseze licitații pentru dotarea informatică a ANAF. Licitațiile știm că la noi se contestă. Iarăși se organizează, iarăși se fac contestații. Durează. Să zicem că se face și că există voință politică pentru informatizarea ANAF și mai ales pentru tratarea tuturor contribuabililor „prieteni sau neprieteni” cu aceeași unitate de măsură”, arată Lazea.

• Sunt atâtea portițe fiscale, atâtea exceptări, facilități care s-au dat la neplata impozitelor pentru atât de multe categorii încât din cota unică nu a mai rămas absolut nimic. Aștept de la cei care au susținut cota unică să spună că din cota unică nu a mai rămas nimic și să se revină măcar la principiile cotei unice.

„Nu este normal ca o mică parte din firme să plătească 16% impozit pe profit, iar restul 1% pe cifra de afaceri, ca TVA să nu fie doar 19%, ci 19,9%, 5% sau zero, nu este corect ca dividendele să fie taxate cu 5% și nu ca și celelalte câștiguri de capital cu 16%, iar anumite categorii, constructori și informaticieni să nu plătească anumite impozite”, a explicat el.

Articolul precedentJudecătorul Bogdan Mateescu şi-a anunţat candidatura la şefia Consiliului Superior al Magistraturii
Articolul următorUrsula von der Leyen: Două vaccinuri anti-COVID ar putea fi autorizate luna viitoare în Europa