Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, declară într-un interviu la RFI că speră ca restaurantele să se redeschidă cât mai curând, dar atrage atenția că sănătatea populației e mai importantă. El precizează pe de altă parte că există ”blocaje foarte mari” în schema de ajutor pentru companiile afectate de pandemia Covid-19 și anunță detașări de la alte instituții de stat, inclusiv de la ANPC, pentru că ar mai trebui 100-200 de oameni care să proceseze cererile de sprijin pentru IMM-uri.
Claudiu Năsui speră că restaurantele se vor redeschide cât mai repede: „Speranța mea este că se vor redeschide cât mai repede, dar exact așa cum am spus și în timpul campaniei, sănătatea românilor trebuie pusă pe primul loc. Lucrul acesta, dacă ar depinde de mine, am putea s-o facem și mâine, dar vreau să fie în condiții de deplină siguranță și să nu afectăm în nici un fel sănătatea românilor sau să ajutăm la propagarea virusului. Încă nu avem vaccinarea făcută, încă nu suntem imunizați. Deci eu voi asculta de epidemiologi, în ceea ce privește această deschidere”.
Întrebat cum îi ajută pe operatorii din domeniu, ministrul Economiei a răspuns: „Aici sunt mai multe scheme de ajutor de stat, care au fost începute. Recunosc că ele sunt într-un blocaj în momentul acesta”.
„De când am venit în minister, sunt în a opta zi de ministeriat, mă uit care e situația și găsesc soluții, am deblocat deja o parte dintre ele, am făcut în așa fel încât ritmul în care procesăm dosarele să crească, avem alte soluții și pe viitor, dar în momentul acesta, trebuie s-o spunem, sunt foarte mari blocajele și încercăm să le depășim”, susține Claudiu Năsui.
Claudiu Năsui explică de ce apar aceste blocaje: „În primul rând, este un motiv politic, pentru că s-au dat mai mulți bani decât era putere de procesare în administrație, dar nu vreau să mă plâng, vreau să găsesc soluții. Apoi, au fost niște probleme de automatizări, de interogări a bazelor de date, pe care le-am depășit, am avut o întâlnire săptămâna trecută cu conducerea STS-ului tocmai în sensul acesta și lucrurile s-au mai deblocat acolo.
„Mai este problema faptului că am început să dăm aceste ajutoare de stat într-o filozofie foarte greșită, anume totul prin stat, cu funcționari publici care dau punctaje, se uită pe dosare și dau mai departe, când puteam foarte bine să folosim sistemul bancar și instrumente financiare, așa cum se face și în alte părți. Pe viitor, vom face așa”, a punctat Năsui.
Detașări de oameni
Ministrul Economiei anunță detașări de personal în minister: „E nevoie de forțe mai multe. Ce am făcut deja este că am luat din alte departamente și i-am dus în departamentul acesta. Practic, Ministerul Economiei este o alipire de patru ministere și pur și simplu ele s-au adăugat unul peste altul, fără să existe o structură coerentă. Vom face o structură coerentă și acum suntem în procesul de a lua oameni din unele departamente, unde sunt subfolosiți și-i punem în departamentele unde oamenii sunt supraîncărcați, tocmai ca să proceseze aceste date. Ce am mai făcut, am avut o discuție cu președintele ANPC, Autoritatea Națională de Protecție a Consumatorului, să ne dea și ei oameni, deci oameni care sunt deja angajați la stat și să-i mutăm de acolo la noi, ca să procesăm mai repede dosare.
„Există o soluție juridică, se numește detașarea și facem tot ce putem să punem cât mai multă forță de muncă, să proceseze aceste dosare, să automatizăm cât mai mult procesul. Vă spun în premieră, încerc să convigem Ministerul Justiției și Ministerul Fondurilor Europene, să vedem un cadru în care putem să acceptăm experți externi, ca să facem procesarea și mai rapidă. Ideea mea era să vorbim cu asociații profesionale reglementate deja de lege, cum ar fi CECARA, NEVAR și altele, să poată și ele să aibă un rol în procesarea aceasta, ca ea să se întâmple și mai rapid. Deci practic, să folosim oameni, profesii deja reglementate de lege, oameni care sunt deja înregistrați și care au expertiză în domeniul financiar, ca să facă și ei evaluările acestea”, mai susține Năsui.
Claudiu Năsui estimează că ar mai fi nevoie de 100-200 de oameni: „Cred că ne lipsesc, n-aș putea să dau o estimare, sute, la modul 100-200 de oameni. Dacă am mai avea 200 de oameni… dar îi găsim în cadrul ministerului și în cadrul structurilor subordonate”.