Productivitatea economică a Marii Britanii a scăzut cu 20.4% în al doilea sfert al anului 2020. Este cea mai mare scădere din istorie și împinge țara spre cea mai mare recesiune din toate economiile lumii, scrie CNN.
Scăderea PIB-ului (GDP) în perioada Aprilie – Iunie, în comparație cu primul sfert al anului, este cea mai mare din 1955, atunci când s-au început statisticile. Serviciile, producția și construcția, cele mai afectate de pandemie, suferă scăderi dramatice ale productivității.
Rishi Sunak, Ministrul de Finanțe al Marii Britanii, a declarat că „cifrele confirmă că vremurile sunt grele aici”. El a adăugat că sute de mii de oameni și-au pierdut locurile de muncă iar în lunile ce vor urma, mulți alții vor avea aceeași soartă. El asigură totuși că „nimeni nu va rămâne fără oportunități sau speranță”.
Comparativ cu finalul lui 2019, productivitatea Marii Britanii a scăzut în primele 6 luni cu un procent cumulativ de 22.1%. Cifrele depășesc scăderile din Germania, Franța, Italia și sunt de 2 ori mai mari ca procentul de 10.6% ale SUA.
În afara statelor din alianța G7, Canada a anunțat și ea o scădere prognozată la 12%, cu aproape jumătate mai puțin decât ceea ce se întâmplă în Marea Britanie.
Între timp, China deja s-a întors la creșterea economică caracteristică, ceea ce înseamnă că gigantul economic a reușit să scape de o posibilă recesiune.
Aproximativ 730.000 de locuri de muncă au fost pierdute în Marea Britanie începând cu luna martie. Economia Marii Britanie este dependentă de servicii și cheltuielile casnice, amândouă înregistrând mari scăderi.