Lista noutăților fiscale care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2021

1 ianuarie 2021 vine cu modificări în domeniul fiscal. Românii vor putea cumpăra și locuințe mai scumpe, cu Taxa pe Valoare Adăugată redusă, alocațiile se majorează cu 20%, iar angajatorii nu vor mai datora taxe la stat pentru costurile cu telemunca și testarea epidemiologică a angajaților.

Printre cele mai importante măsuri amintim:

  1. Termenul de 15 martie, inclusiv pentru depunerea declarației unice privind impozitul pe venit și contribuții sociale datorate de persoane fizice, precum și termenul de plată al impozitului pe venit și al contribuțiilor sociale obligatorii, datorate de persoanele fizice, se înlocuiește cu termenul de: 25 mai, inclusiv.
  2. Angajatorii care în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2021 încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, persoane în vârstă de peste 50 de ani ale căror raporturi de muncă au încetat din motive neimputabile lor, în perioada stării de urgenţă sau de alertă, persoane cu vârsta cuprinsă între 16 şi 29 de ani înregistraţi ca şomeri în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, precum și cetăţeni români, încadrați în aceleași categorii de vârstă, cărora le-au încetat raporturile de muncă cu angajatorii străini aflate în derulare pe teritoriul altor state, din motive neimputabile lor, prin concediere, primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din această categorie, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 lei.

    Angajatorii au obligaţia menţinerii raporturilor de muncă pentru o perioadă de minimum 12 luni de la împlinirea termenului de 12 luni.

  3. O majorare cu 20% a alocațiilor. În total, în 2021, alocațiile ar trebui să crească cu 40%, în contextul în care Guvernul a decis o creștere etapizată a alocațiilor și nu o dublare așa cum a votat Parlamentul.
  4. TELEMUNCA. În 2021, angajatorii NU vor plăti impozit pe venit și contribuții sociale pentru sumele acordate angajaților care desfășoară telemuncă. De asemenea, vor fi exceptate de la impozitul pe venit și contribuții costurile suportate de angajatori cu testarea epidemiologică ori vaccinarea angajaților împotriva COVID-19.
  5. Se exceptează de la plata contribuțiilor sociale sumele plătite de angajator pentru educația timpurie a copiilor angajaților.

    Din perspectiva impozitului pe profit, aceste cheltuieli vor fi nedeductibile însă vor putea fi scăzute din impozitul pe profit datorat, în limita a maxim 1.500 lei/lună pentru fiecare copil.
  6. Se rezolvă problema cu tichetele cadou despre care HotNews.ro a tot scris că ANAF a interpretat deficitar legislatia fără să se consulte cu specialiștii MFP, astfel că a pornit controale.

    Astfel, toate tichetele cadou acordate de o societate unor persoane fizice care nu sunt într-o relație generatoare de venituri salariale cu aceasta sunt venituri din alte surse și sunt subiect doar de 10% impozit pe venit.

  7. Din 2021 intră în vigoare și noile modificări ale Legii adopției. Un ajutor financiar între 600 și 900 lei pentru cei care adoptă copii cu vârstă mai mare, cu handicap ori care fac parte dintr-un grup de frați. Legea prevede trei situații posibile, nu trei condiții cumulative, potrivit Digi24.
  8. Reduceri de impozite pentru firmele cu capitaluri pozitive – de la 1 ianuarie 2021

    Acestea se vor aplica atât plătitorilor de impozit pe profit, cât și pentru microîntreprinderi sau impozit specific.

  9. Pot fi cumpărate și locuințe mai scumpe, cu TVA redus de 5%. Plafonul a fost majorat de la 450.000 de lei, cât este în prezent, la aproximativ 680.000 de lei, echivalentul a 140.000 de euro. Este vorba însă doar de locuințe finalizate
Articolul precedentPrima prognoză meteo a anului: Ianuarie cald, cu multe ploi
Articolul următorÎPS Teodosie, la finalul Te Deumului oficiat la Catedrala Arhiepiscopală: Bisericile nu trebuie să se închidă