Iohannis: Îngheţarea salariilor – justă; sunt mai puţini bani la buget/ Nu vor mai fi OUG în Justiție

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că îngheţarea salariilor bugetarilor este o măsură justă, în condiţiile crizei economice actuale, întrucât sunt mai puţini bani la buget, potrivit Agerpres.

„Măsura îngheţării salariilor mi se pare una justă. Noi suntem în plină pandemie, suntem în criză economică, suntem în faza în care încercăm prin vaccinare şi prin restricţii să terminăm această epidemie la noi, însă trebuie să fim foarte conştienţi de faptul că economia a suferit, economia s-a contractat. Concluzia este simplă: sunt mai puţini bani la buget. Concluzia evidentă: nu poate fi vorba de mărirea unor lefuri bugetare în anul 2021 până când ieşim din criza economică. Este o concluzie simplă, nu vorbim de austeritate, pentru că nu se taie salariile, nu se taie pensiile, pensionarii rămân cu majorarea care a fost decisă în toamna anului trecut, însă, din păcate, când este criză economică, nu putem să vorbim de majorări în zona bugetarilor. Asta este. Că sunt mulţi nemulţumiţi şi asta pot să înţeleg. Oamenii s-au aşteptat după un an pandemic, cu multe sacrificii, să revină la normalitate şi să crească salariile, însă lucrurile trebuie văzute aşa cum sunt”, a spus şeful statului la Palatul Cotroceni, într-o conferinţă de presă.

El a afirmat că salariile şi pensiile vor putea să crească atunci când România va ieşi din criza economică.

Fără ordonanţe de urgenţă în domeniul Justiţiei

„A fost o situaţie excepţională, creată – poate veţi avea impresia că n-am ieşit din campania electorală – o situaţie creată de PSD, fiindcă, practic, în ultimele luni de mandat, Parlamentul nu a mai funcţionat, Parlamentul a fost folosit drept tribună de campanie electorală şi atunci, Parlamentul, care trebuia să modifice această lege, nu a făcut-o, or, cineva trebuia să o facă. Nu puteam să stăm să ne uităm cum intră în vigoare o prevedere pe sistemul de justiţie care nu poate fi îndeplinită, pur şi simplu”, a declarat şeful statului.

El a susţinut că respectiva ordonanţă de urgenţă a fost o „excepţie”.

„După foarte multe discuţii şi analize de constituţionalitate, de oportunitate, Guvernul a adoptat această ordonanţă de urgenţă, după părerea mea în mod corect. Însă e clar, acum, cu un nou Parlament, care ştie care este miza, care ştie că trebuie reparate legile justiţiei, nu vor mai exista astfel de excepţii şi am subliniat în discuţiile cu guvernanţii acest lucru foarte clar. (…) Nu se vor mai găsi motivaţii. Asta a fost ultima”, a precizat Iohannis.

Articolul precedentIohannis: Mă voi vaccina public vineri, 15 ianuarie
Articolul următorAsociația fotbaliștilor îl susține pe Marius Șumudică în scandalul de xenofobie declanșat în Turcia