În plin război, Ucraina vrea să construiască patru reactoare nucleare

Deși se află în plin război, Ucraina vrea să construiască patru reactoare nucleare la centrala de la Hmelniţki, în vest, pentru a compensa pierderea centralei atomice de la Zaporojie, transmite AFP.

Într-un comunicat al Ministerului energiei de la Kiev se arată că „în 2024, ar trebui să înceapă construcţia a patru unităţi noi la centrala nucleară de la Hmelniţki”. Instituţia a recunoscut că procedura va fi de durată.

Două din noile reactoare ar urma să fie de tip VVER-1000, un model sovietic, iar alte două de tip AP1000, în colaborare cu compania americană Westinghouse, a mai precizat ministerul. Primele două ar putea intra în funcţiune cel mai devreme în doi ani şi jumătate. Celealte sunt mai moderne şi fac faţă mai bine penelor de curent.

Ministrul energiei, Gherman Galuşcenko, a explicat că proiectul „urmăreşte să compenseze capacităţile centralei ocupate de la Zaporojie”. El şi-a exprimat convingerea că Ucraina va recuceri până la urmă obiectivul respectiv, însă nu se ştie în ce stare.

Cu mai multe reactoare, centrala de la Hmelniţki ar urma să ajungă cea mai mare de pe continent, „chiar mai puternică decât cea de la Zaporojie”, a afirmat oficialul.

Centrala de la Zaporojie, care asigura 20% din producţia de electricitate a Ucrainei, a fost bombardată de mai multe ori şi a trecut prin pene de curent din cauza luptelor. Moscova şi Kievul se acuză reciproc de intenţia de a provoca o catastrofă.

Hmelniţki se află într-o regiune relativ sigură, dar ruşii lovesc şi uneori şi acolo. În octombrie 2023, ministerul ucrainean al energiei a afirmat că un atac a avut loc în apropierea centralei nucleare, iar în mai multe clădiri administrative şi de laboratoare s-au spart geamurile.

sursa: tvrinfo.ro.

Articolul precedentHoroscop 29 ianuarie
Articolul următorCazinoul din Constanța