Microîntreprinderile și întreprinderile mici și mijlocii (IMM) se pot digitaliza accesând fonduri dintr-un buget dedicat de 150 de milioane de euro, conform Ministerului Fondurilor Europene, citat de Agerpres.
Activitățile care pot fi finanțate din acest buget cuprind dezvoltarea de produse inovative în domeniul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (TIC), precum și digitalizarea întreprinderilor din alte industrii.
Potrivit unor declarații anterioare ale ministrului Fondurilor Europene, citate de StartUp Cafe, fondurile vor fi împărțite în funcție de cele două categorii:
- Pentru digitalizarea IMM-urilor și microîntreprinderilor: granturi între 30.000 și 100.000 de euro, dintr-un buget total de 100 de milioane de euro
- Pentru dezvoltarea de produse inovative în domeniul TIC a IMM-urilor: între 1 milion și 6 milioane de euro, dintr-un buget total de 50 de milioane de euro
Finanțarea făcută în cadrul Programului Național de digitalizare a IMM-urilor vine pe fondul necesității digitalizării, impuse în mod special de pandemie. Banii provin majoritar din fonduri europene: din 150 de milioane de euro, 127.5 sunt bani europeni.
Un studiu al Băncii Europene de Investiții demonstrează că acele companii și întreprinderi care au un grad mare de digitalizare, reușind să își continue producția în format digital, sunt cele care au făcut cel mai bine față provocărilor aduse de pandemie.