Comisia Europeană a anunțat recent 16 proiecte industriale paneuropene în domeniul apărării și trei proiecte vizând tehnologiile disruptive. Acestea vor beneficia de finanțare în valoare de 205 milioane de euro.
Sprijinul va veni prin intermediul prin intermediul celor două programe precursoare ale unui Fond european de apărare complet: Acțiunea pregătitoare privind cercetarea în materie de apărare (PADR) și Programul european de dezvoltare industrială în domeniul apărării (EDIDP).
Proiectele anunțate vor sprijini dezvoltarea capacităților europene de apărare, cum ar fi dronele și tehnologiile conexe (drone tactice și drone dificil de detectat, sisteme de detecție și evazive pentru drone militare, platforme informatice periferice pentru drone), tehnologii spațiale (receptoare criptate Galileo de calitate militară, sarcină utilă optică de calitate militară pentru sateliți mici, sisteme big data pentru supraveghere prin satelit), vehicule terestre fără pilot, sisteme de rachete de înaltă precizie, viitoare platforme navale, capacități de atac electronic aeropurtate, rețele tactice și suprasecurizate, platforme de avertizare pentru situații de urgență cibernetică sau tehnologii de camuflaj activ de generație următoare.
Aceste proiecte se adaugă celorlalte 15 proiecte de cercetare deja finanțate începând din anul 2017 prin Acțiunea pregătitoare privind cercetarea în materie de apărare și sprijinului direct care va fi acordat pentru două proiecte de anvergură (MALE – drone de medie altitudine și mare anduranță și ESSOR – tehnologii radio europene securizate definite prin software).
Programul european de dezvoltare industrială în domeniul apărării (EDIDP), în valoare de 500 de milioane de euro pentru perioada 2019-2020, și, respectiv, Acțiunea pregătitoare privind cercetarea în materie de apărare (PADR), care a dispus de un buget de 90 de milioane de euro pentru perioada 2017-2019, sunt programe-pilot ale viitorului Fond european de apărare, care vor sprijini funcționarea unei baze industriale de apărare inovatoare și competitive și vor contribui la autonomia strategică a UE.
PADR acoperă faza de cercetare a produselor de apărare, inclusiv cele privind tehnologiile disruptive, în timp ce EDIDP sprijină proiectele de colaborare privind dezvoltarea, de la proiectare la prototip.