FMI le cere statelor să creeze locuri de muncă și nu să-și echite datoria publică / UE ar putea crea 3 milioane de locuri de muncă

Fondul Monetar Internațional (FMI) a cerut luni țărilor bogate să își mărească investițiile publice pentru a accelera redresarea economiei afectată de pandemia de coronavirus, abandonând astfel preocuparea tradițională cu privire la reducerea datoriilor, potrivit AFP.

Investițiile publice au „un rol central de jucat” în redresarea economică, spune organizația, subliniind că țările bogate ar trebui să profite de costurile de împrumut scăzute din punct de vedere istoric pentru a-și crește imediat cheltuielile pentru întreținerea infrastructurii.

Lumea este în recesiune, dar „suntem într-o situație fără precedent, cu costuri foarte mici de împrumut, infrastructură în descompunere, inclusiv în economiile avansate” și mulți șomeri care au nevoie să lucreze, susține Paolo Mauro, unul dintre șefii Direcției Afaceri Bugetare a Fondului Monetar Internațional.

„Investițiile publice pot oferi acest sprijin necesar activității economice și creării de locuri de muncă”, a adăugat economistul, care a prezentat un capitol al raportului privind supravegherea bugetară, înainte de reuniunile de toamnă ale FMI.

Instituția de la Washington și-a făcut calculele: creșterea investițiilor publice cu 1% din PIB în următorii doi ani ar stimula creșterea cu 2,7%, investițiile private cu 10% și ocuparea forței de muncă cu 1,2 %. Cu condiția ca investițiile să fie „de înaltă calitate”.

„Pentru Uniunea Europeană, acest lucru ar crea 2 până la 3 milioane de locuri de muncă. Pentru Statele Unite, ar fi aproape 2 milioane de locuri de muncă”, a spus Mauro.

De asemenea, țările ar trebui să pregătească noi programe de cheltuieli axate pe infrastructura digitală și tehnologiile ecologice pentru a asigura o redresare ecologică, spun autorii raportului.

Potrivit estimărilor Fondului, sunt create 2 până la 8 locuri de muncă pentru fiecare milion de dolari investiți în infrastructura tradițională. Și se creează 5-14 locuri de muncă pentru fiecare milion investit în cercetare și dezvoltare, electricitate ecologică sau chiar clădiri eficiente din punct de vedere energetic.

Întrucât aceste proiecte pot dura mult timp pentru a fi implementate, FMI recomandă ca prim pas creșterea imediată a ritmului de întreținere a infrastructurii.

„Avem multe oportunități de investiții în lucrări de întreținere nu numai în țările sărace, ci și – și mai mult – în economiile avansate”, a comentat Paolo Mauro.

El a citat în special exemplul Franței, unde un sfert din conductele de apă potabilă au atins vârsta la care trebuie înlocuite.

„În Statele Unite, vârsta medie a podurilor este în prezent de 45 de ani. Și din ingineri știm că durata de viață tipică a unui pod este de 50 de ani”, a mai subliniat el.

El a argumentat, de asemenea, că o mulțime de lucrări de întreținere ar trebui efectuate oricum chiar și în afara pandemiei.

Cu toate acestea, investițiile în întreținerea infrastructurii pot fi imediate și pot crea un număr mare de locuri de muncă.

„Prin urmare, este prioritatea maximă”, a rezumat Paolo Mauro.

Cu toate acestea, țările trebuie să lucreze în paralel cu proiectele de luptă împotriva schimbărilor climatice pentru a contribui la o redresare „verde”, a declarat într-un blog Vitor Gaspar, directorul departamentului de finanțe publice.

Articolul precedentRusia ignoră cererile de eliberare a datelor privind controversatul vaccin împotriva coronavirusului
Articolul următorBasescu cere măsuri dure de carantină: În goana după voturi, Iohannis şi Orban sacrifică un popor