Cum vrea Comisia și UNESCO să combată teoriile conspirației din online

Comisia Europeană și UNESCO, precum și Twitter și Congresul Mondial Evreiesc își unesc forțele pentru a sensibiliza publicul cu privire la teoriile conspirației din mediul online. În cadrul acestei inițiative s-a publicat o nouă serie de infografice menite să vină în sprijinul cetățenilor.

Infograficele oferă scurte explicații cu privire la motivele pentru care teoriile conspirației sunt periculoase – în special în perioade de criză – și la modul în care acestea pot fi identificate și combătute în mod eficace cu argumente bazate pe fapte.

Astfel cum s-a subliniat și în Comunicarea privind dezinformarea, prezentată de Comisie în luna iunie, actualul climat a oferit un teren deosebit de fertil pentru teoriile conspirației care subminează știința și faptele prin explicații nocive și neverosimile despre eventualul loc de proveniență a virusului și vinovații de răspândirea acestuia. Criza provocată de pandemia de COVID-19 a dus, de asemenea, la o intensificare a discursurilor de incitare la ură și a atacurilor rasiste și antisemite în mediul online.

„Dezinformarea și teoriile conspirației dăunează sănătății democrațiilor noastre – acest lucru a devenit foarte clar în contextul unei pandemii mondiale. Cetățenii trebuie să dispună de instrumente utile pentru a le recunoaște și a le demonta. Pentru a veni în sprijinul cetățenilor, instituțiile publice trebuie să colaboreze între ele, precum și cu platformele digitale, cu profesioniștii din domeniul mass-media, cu verificatorii de fapte și cu cercetătorii, așa cum fac Comisia Europeană și UNESCO.”, a declarat Věra Jourová, vicepreședinta pentru valori și transparență

Articolul precedentBilanț coronavirus: Sub 1.000 de cazuri noi, 3.029 de decese în total și 497 de pacienți la ATI
Articolul următorCoronavirus: 1.723 de amenzi aplicate în ultimele 24 ore