Ţările europene au început de luni să relaxeze unele controale la frontiere după izolarea determinată de coronavirus, însă Spania rămâne închisă în continuare, unele restricţii sunt în vigoare în alte părţi şi au apărut noi mijloace de lucru, ceea ce înseamnă că nivelul călătoriilor de dinainte de pandemie este încă departe, relatează Reuters.
Germania
Germania și-a deschis luni granițele cu restul Uniunii Europene, eliminând controalele la frontieră stabilite în urmă cu trei luni, care vor fi menținute doar pentru zborurile din Spania, până pe 21 iunie, când țara își va redeschide granițele cu restul Europei. Deși restricțiile au fost ridicate progresiv în ultimele săptămâni, până în prezent, controalele au rămas la granițele terestre cu Austria, Franța, Elveția și Danemarca, deși unele dintre ele nu mai au un caracter sistematic.
Italia
Italia, prima țară europeană care a renunțat la granițele închise pentru străini, pentru a opri răspândirea coronavirusului, și-a deschis pe 3 iunie frontierele cu țările Uniunii Europene, fără ca vizitatorii săi să fie nevoiți să stea în carantină. Guvernul lui Giuseppe Conte a explicat că măsura urmărește recuperarea fluxurilor turistice ale țării în sezonul estival, potrivit 20Minutos.
Croaţia
Țară care depinde în mare măsură de turism, şi-a redeschis de asemenea frontierele. O decizie similară a luat şi Polonia, care primeşte cetăţeni din UE începând de sâmbătă.
Franța
Franța și-a deschis luni frontierele, dar a menținut restricții cu Spania și Regatul Unit. În cazul Spaniei, care a impus restricții până pe 21 iunie și cere 14 zile de izolare pentru pasagerii aerieni, Franța a decis să mențină restricțiile în vigoare până la aceeași dată. Cu Regatul Unit, care a ales să introducă o cerință de izolare de 14 zile pentru călătorii francezi, executivul francez a decis să fie ținuți în carantină timp de 15 zile călătorii din Regatul Unit.
Regatul Unit
Carantina obligatorie de două săptămâni din Marea Britanie pentru vizitatori înseamnă că şi britanicii vor avea parte de aceeaşi izolare în Franţa.
Deoarece Regatul Unit se află în afara spațiului Schengen, prim-ministrul Boris Johnson trebuie să negocieze direct cu alte națiuni cu privire la condițiile în care va primi turiști și va permite plecarea cetățenilor săi către destinații străine. În acest moment, liderul conservator menține contacte cu țări care stabilesc coridoare sanitare sigure, precum Spania, Portugalia sau Franța. Totul indică faptul că primele progrese nu vor veni până în iulie.
Cipru
La 8 iunie, autoritățile din Cipru au redeschis granițele pentru turiștii din 13 țări, care vor putea călători pe insulă fără a mai fi nevoiți să suporte o perioadă de carantină, odată ce vor fi testați negativ pentru coronavirus la sosire. Obligația de a fi supus unui test la sosirea în Cipru va continua până pe 20 iunie, conform informațiilor postului TV RIK. Această măsură se aplică acelor turiști care provin din Germania, Austria, Malta, Grecia, Israel, Bulgaria, Finlanda, Slovacia, Slovenia, Lituania, Norvegia, Danemarca și Ungaria. Începând cu 20 iunie, pe listă se vor adăuga Republica Cehă, Elveția, Polonia, România și Croația.
Grecia
Grecia își deschide porțile pentru turism începând de luni, cu primele zboruri internaționale către aeroporturile Atenei și Salonicului. De acum înainte, nu numai turiștii din țările cu o situație epidemiologică similară cu cea din Grecia, dar și cetățenii spanioli, italieni și olandezi vor putea vizita țara elenă, deoarece guvernul conservatorului Kyriakos Mitsotakis a decis să devanseze permisiunea prevăzută inițial pentru 1 iulie.
Elveția
Frontierele Elveției cu restul țărilor Uniunii Europene, Regatul Unit, Islanda, Norvegia și Liechtenstein sunt deschise începând de luni, astfel încât cetățenii țării din centrul Europei să poată călători în aceste teritorii. Autoritățile elvețiene avertizează totuși că unele dintre țările către care se poate călători deja impun carantina sau alte măsuri preventive – cum ar fi Spania -, așa că recomandă înainte de călătorie consultarea situației de la destinație. Restricțiile de intrare au fost deja relaxate la 16 mai 2020 între Elveția și vecinele sale Austria și Germania.
Danemarca
Danemarca va permite accesul turiştilor din Islanda, Germania şi Norvegia, dar nu şi din Suedia, cu condiţia ca ei să rezerve cel puţin şase nopţi de cazare, potrivit Agerpres.