Comisia Europeană a stabilit că Aeroportul din Timișoara este eligibil pentru a primi o compensație de 1 milion de euro după pagubele produse de COVID-19

Comisia Europeană a aprobat acordarea de sprijin public în valoare de aproximativ 1 milion de euro (4,8 milioane de lei) pentru compensarea pagubelor cauzate de pandemia de coronavirus  în cadrul Aeroportului din Timișoara. 

Din cauza măsurilor puse în aplicare de România pentru a limita răspândirea coronavirusului începând din 16 martie 2020, companiile aeriene care operează pe aeroportul din Timișoara au trebuit să reducă treptat numărul de zboruri regulate, până la încetarea totală a operațiunilor de zbor la 25 martie 2020. Din acest motiv, aeroportul a suferit pierderi importante din exploatare. Abia la 17 iunie 2020 au fost eliminate măsurile restrictive, iar operațiunile de trafic aerian au început să fie reluate.

Scopul sprijinului public care ia forma unei subvenții directe, este acela de a compensa Aeroportul Timișoara pentru pierderile suferite ca urmare a suspendării zborurilor din cauza pandemiei de coronavirus în perioada 16 martie -16 iunie 2020.

Comisia a evaluat măsura care îi permite să aprobe măsuri de ajutoare de stat acordate de statele membre pentru a despăgubi anumite companii în cazul unor prejudicii cauzate în mod direct de evenimente excepționale, precum pandemia de coronavirus. Comisia a constatat că măsura ar compensa prejudiciul legat în mod direct de pandemie.

De asemenea, aceasta a constatat că măsura este proporțională, întrucât compensația avută în vedere nu depășește ceea ce este necesar pentru repararea prejudiciului. Prin urmare, Comisia a concluzionat că schema este conformă cu normele UE privind ajutoarele de stat.

Articolul precedentDeputatul PNL Adriana Săftoiu, acuzații grave: Polițistă sub acoperire „turnată” de proprii colegi
Articolul următorMișcarea politică UNIREA susține că Igor Dodon dorește modificarea Constituției pentru a interzice unirea cu România