Ce salarii şi ce averi au şefii ASF, cei responsabili cu supravegherea bursei

Salariile celor opt membri ai Consiliului – deci cu excepţia pre­şedintelui – ajung şi la 11.700 de euro lunar, că toţi au conturi curente şi depozite bancare şi că doar doi dintre aceştia au investiţii pe piaţa bursieră, respectiv în fonduri de investiţii sau acţiuni, dezvăluie Ziarul Financiar.

Elena Doina Dascălu, prim-vicepreşedinte ASF, are un salariu anual de 664.831 de lei, respectiv 11.676 de euro lunar, potrivit calculelor realizate de ZF. Venitul în euro a fost calculat de ZF la un curs mediu de 4,7452 lei pentru un euro în anul 2019. În document, semnat 10 iunie 2020, nu se menţionează dacă veniturile primite de Elena Doina Dascălu sunt nete sau brute, dar în ghidul de completare a declaraţiilor de avere se precizează că la această rubrică veniturile sunt nete.

Elena Doina Dascălu are 336.126 lei în conturi curente la BCR, deţine jumătate din două terenuri de 749 mp şi 666 mp, unul în Bucureşti şi celălalt în judeţul Tulcea, dar şi jumătate dintr-o casă de 343 mp în Bucureşti şi bijuterii din aur de 480 de grame evaluate la 8.000 de euro.

Cristian Roşu, vicepreşedinte şi responsabil pentru Sectorul Asigurări-Reasigurări, este remunerat de ASF cu 612.239 de lei pe an, adică 10.752 de euro lunar, arată calculele realizate de ZF. Cristian Roşu are 74.233 lei în conturi curente şi 100.000 de lei în depozite bancare, precum şi un teren de 600 mp în Ilfov, un apartament de 62 mp în Bucureşti şi o casă de 185 mp în Ilfov. Din declaraţia de avere reiese că acesta deţine şi un Range Rover Evoque şi un Volvo XC60 cumpărate în leasing.

Ştefan Daniel Armeanu, vicepreşedinte, responsabil de Sectorul Sistemului de Pensii Private, este remunerat cu 638.466 de lei anual, respectiv 11.212 euro lunar, potrivit calculelor realizate de ZF.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) s-a înființat în 2013 ca autoritate administrativă autonomă, de specialitate, cu personalitate juridică, independentă, autofinanțată și își exercită atribuțiile prin preluarea și reorganizarea tuturor atribuțiilor și prerogativelor Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare (C.N.V.M.), Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (C.S.A.) și Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (C.S.S.P.P.).

ASF este autoritatea competentă din România în sensul art. 22 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 1.060/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 septembrie 2009 privind agențiile de rating de credit, cu modificările și completările ulterioare, și are atribuțiile și competențele stabilite prin acesta, exercitate în conformitate cu prevederile statutului propriu. 

Articolul precedentPatriarhul, de Sf. Dimitrie: Dumnezeu lucrează delicat prin sfinții săi, dar „nu se lasă batjocorit” / Trimiteri la căderea regimului comunist care a interzis pelerinajul
Articolul următorParașutați de americani în România comunistă. Povestea mesagerilor libertății executați la Jilava