Liderii Uniunii Europene urmează să sprijine joi un proiect de impunere a unor reglementări mai stricte împotriva giganților digitali precum Google și Facebook, a căror putere a devenit un motiv de îngrijorare, potrivit AFP.
Șefii de stat și de guvern care s-au adunat la Bruxelles pentru un summit european de două zile trebuie să pună bazele unei noi legislații („Legea serviciilor digitale”), așteptată în decembrie, pentru supravegherea platformelor de internet.
În proiectul propus, liderii spun că „pentru a garanta suveranitatea sa digitală” Uniunea Europeană trebuie „să își consolideze capacitatea de a-și defini propriile reguli și de a face alegeri tehnologice autonome”.
„La nivel internațional, UE va profita de puterile și instrumentele sale de reglementare pentru a contribui la modelarea reglementărilor și standardelor globale”, se menționează în aceste texte consultate de AFP.
În centrul propunerilor elaborate de Comisia Europeană se află ideea că Gafa (un acronim pentru Google, Amazon, Facebook și Apple) au devenit „platforme structurale” care trebuie supuse unei supravegheri sporite.
„Unele platforme se comportă adesea ca și cum ar fi prea mari pentru a-și face griji cu privire la îngrijorările legitime cu privire la rolul lor: ‘prea mare ca să-i pese’”, a declarat săptămâna aceasta comisarul european pentru industrie, Thierry Breton, subliniind caracterul lor „sistemic”.
„În ceea ce privește băncile, trebuie să avem, prin urmare, instrumentele de reglementare adecvate pentru a supraveghea și controla acești jucători care nu mai sunt simple gazde, ci furnizori de servicii diversificați și integrați vertical”, a adăugat dl Breton.
Lobby
Giganții digitali încearcă să calmeze ardoarea Bruxelles-ului și să desfășoare o ofensivă de lobby pentru a limita domeniul de aplicare al noilor reglementări.
Potrivit documentelor consultate de AFP, motorul de căutare Google, platforma de vânzări online Amazon, magazinul online (App Store) al Apple și rețeaua socială Facebook ar putea fi afectate de noua clasificare a „platformei de structurare”.
Într-unul dintre aceste documente, Bruxelles-ul întocmește o listă neagră a practicilor dăunătoare ale giganților digitali care ar putea fi strict limitate sau chiar interzise.
Proiectul ar putea interzice preinstalarea obligatorie a aplicațiilor pe telefoane mobile și computere, precum și mecanismul care constă în evidențierea produselor din propriul grup în rezultatele căutării pe internet sau impunerea magazinelor online automat ca Apple Store sau Google Play.
De asemenea, Bruxelles-ul ar putea forța GAFA să-și împărtășească datele cu companiile care își folosesc platformele.
Aceste noi reglementări, dacă ar fi puse în aplicare, ar putea reuși să slăbească acești giganti, în principal americani, unde mai multe proceduri pentru nerespectarea regulilor de concurență – care deseori durează ani de zile – au eșuat până acum.
Legea privind serviciile digitale trebuie să actualizeze legislația care datează din 2004, când giganții de pe internet erau la început. De asemenea, trebuie să acorde autorităților UE de concurență competențe de a limita dominația Gafa pe piețe noi.
Odată elaborată, noua legislație va fi supusă controlului de către Parlamentul European și cele 27 de state membre.
Taxa Gafa: Washingtonul anunță sancțiuni împotriva Franței, dar le îngheață
În luna iulie, Administrația Trump a anunțat noi taxe pentru anumite produse franceze în valoare de 1,3 miliarde de dolari pentru a pedepsi Parisul pentru că a impus un impozit pentru gigantii tehnologici americani, dar a înghețat aplicarea măsurilor pentru a permite găsirea unei soluții prin negociere, potrivit AFP.
„Oficiul reprezentantului comercial al Statelor Unite a decis astăzi să impună taxe vamale suplimentare de 25% produselor franceze cu o valoare comercială de 1,3 miliarde de dolari ca răspuns la adoptarea de către Franța a „unei taxe pentru serviciile digitale care vizează în mod nedrept companiile americane de tehnologie digitală”, a spus Robert Lighthizer, adăugând că tarifele suplimentare includ produse cosmetice și genți.
Dar „pentru a acorda mai mult timp pentru rezolvarea problemei, în special prin discuțiile aflate în derulare în cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), și datorită hotărârii Franței de a amâna încasarea impozitului până la sfârșitul anului, reprezentantul comercial a decis să suspende aplicarea acestor taxe vamale suplimentare cu 180 de zile”, potrivit administrației americane.