Povestea lui Kurt Ksniepel, eroul necunoscut al Germaniei în cel de-al doilea război mondial

Pasionații istoriei celui de-al doilea război mondial cunosc numele unui Michael Wittmann, sau Otto Carius, celebri ași ai Panzerelor germane, adevărate vedete ale epocii.

Foarte puține se cunosc însă despre Kurt Ksniepel, cu toate că acesta a fost creditat cu cel mai mare număr de tancuri inamice distruse. Deși numărul este disputatat în cercurile de specialitate, se pare că un acord unanim ar fi cifra de 168 de vehicule aliate distruse de către eroul nostru.

Dar cine a fost Kurt Ksniepel?

Născut pe 20 septembrie 1921, în regiune Sudettenland, din Cehoslovacia (majoritar germana), a fost un comandant de tanc german în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, notabil pentru faptul că a avut 168 de tancuri distruse, ceea ce îl face cel mai de succes luptător în războiul blindat.

Și-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei  în Mikulovice (Niklasdorf), unde tatăl său lucra într-o fabrică de automobile. După ce și-a încheiat ucenicia într-o fabrică de automobile în 1940, Knispel a solicitat să se alăture filialei blindate a armatei germane și a fost trimis în luptă în 1941, la 20 de ani.

Cu 168 de tancuri distruse confirmate și 195 de neconfirmate, Knispel a fost de departe cel mai de succes as al blindatelor din cel de-al Doilea Război Mondial, eliminând chiar un T-34 de la colosală distanță de 3.000 de metri. El a luptat în aproape toate tipurile de tanc german ca încărcător, tunar și, în cele din urmă, comandant. A fost distins cu Crucea de Fier clasa I, după ce a distrus cel de-al cincilea tanc inamic și Insigna de Asalt din aur a tancurilor, după mai mult de 100 de lupte cu tancurile.

Dupa ce Knispel a distrus 126 de tancuri inamice (cu alte 20 neconfirmate), i s-a acordat Crucea Germaniei în aur. A devenit singurul subofițer de blindate german care a fost numit într-un comunicat oficial al Wehrmacht. Ca comandant al unui Tiger I și în cele din urmă al unui Tiger II, a distrus alte 42 de tancuri inamice

Deși a fost recomandat de patru ori, Knispel nu a primit niciodată râvnita Cruce a Cavalerului, un premiu standard pentru majoritatea celorlalți ași ai tancului din al doilea razboi mondial. Dar niciodată nu a fost dornic de premii sau onoruri. Dacă vreodată au existat pretenții conflictuale pentru cine a distrus tancul inamic, Knispel a făcut întotdeauna pasul înapoi, mereu dispus să crediteze succesul altcuiva, dovadă a modestiei sale recunoscute.

Promovarea lentă a lui Knispel este atribuită mai multor conflicte cu autoritățile naziste superioare. Există dovezi conform cărora a agresat chiar și un ofițer superior pe care l-a văzut maltratând prizonierii sovietici de război. Împotriva reglementărilor, el avea un tatuaj pe gât, își lăsa părul să crească mult mai mult decât era permis, purtând totodată și barbă. Knispel a fost rănit grav și mai târziu a murit într-un spital de câmp din Vrbovec (cartierul Urbau – Znojmo) la 23 de ani fiind înmormântat la un cimitir local din apropiere.

La zece zile după moartea sa, războiul din Europa s-a încheiat.

Povestea sa merită spusă. Fără a fi nazist, a considerat necesar să lupte pentru țara sa, făcând, în cele din urmă sacrificiul suprem pentru ea.

Pentru cei care doresc să aprofundeze subiectul, recomandăm, ca bibliografie:

Patzwall, Klaus D.; Scherzer, Veit (2001). Das Deutsche Kreuz 1941 – 1945 Geschichte und Inhaber Band II [The German Cross 1941 – 1945 History and Recipients Volume 2]

Der Panzer (Strategi dan Taktik Lapis Baja Jerman 1935-1945)

 

Articolul precedentOMS laudă China pentru „deschidere” în privința coronavirusului
Articolul următorPreşedintele CJ şi prefectul Sibiu, criticaţi după ce s-au fotografiat pe un drum care era asfaltat pe ploaie