Obiecte importante de patrimoniu național și-au găsit drumul înapoi spre casă Muzeul Național de Artă al României

Obiecte importante de patrimoniu național și-au găsit drumul înapoi spre casă de-a lungul timpului. Recent, Muzeul Național de Artă al României, a cumpărat din Paris, o broderie istorică din epoca fanariotă.
Până în acest moment, broderia este unică. Ea ilustrează stemele celor două principate române și inițialele voievodului Alexandru Suțu, ultimul domnitor fanariot al Țării Românești.
Achiziția s-a realizat cu prilejul unei licitații organizată în luna noiembrie 2023 la Paris de casa de licitații Art Richelieu cu suma de 5152 euro, taxe incluse, cu spijinul logistic al reprezentanților misiunii diplomatice a României la Paris, Excelența Sa, doamna ambasador Ioana Bivolaru, doamna Sena Latif și domnul Vasile Postolachi.

„Este un succes faptul că o piesă deosebit de rară pentru patrimoniul cultural național, o broderie heraldică din epoca fanariotă, revine în țară, la Muzeul Național de Artă a României!
În calitate de Ministru al Culturii, sprijin eforturile specialiștilor în artă și patrimoniu de a îmbogăți colecțiile muzeelor din România și de a le aduce în atenția iubitorilor de artă. Achiziționarea lucrării și intrarea acesteia în colecția Muzeului Național de Artă al României este lăudabilă, iar astfel de eforturi ale muzeelor trebuie încurajate pentru a reuși să ne îndeplinim misiunea primordială, aceea de a proteja și promova patrimoniul cultural național mobil” consideră doamna ministru Raluca Turcan.
Piesa, cu dimensiunile 102 x 71 cm, este brodată cu fir din argint aurit, mătase colorată și paiete pe suport de mătase de culoare crem și prezintă pe margine un galon din fir metalic. Este un valoros document istoric de reprezentare statală, unica identificată cu stemele celor două principate române și cu inițialele voievodului Ioan Alexandru Nicolae Suțu (1758-1821), ultimul domnitor fanariot al Țării Românești. Până în anii `70 ai secolului trecut, ea a figurat în colecția heraldistului Mihail G. Ștephănescu, membru fondator al Comisiei de Heraldică, Genealogie și Sfragistică de la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, nepotul arhitectului Victor G. Ștephănescu (1877-1950) și strănepotul compozitorului George Ștephănescu (1843-1925), fondatorul Operei Naționale Române.
„Prin această achiziție am recuperat un obiect de patrimoniu cultural național de o raritate excepțională la care am avut acces datorită sprijinului doamnei ministru Raluca Turcan, al Ministerului Culturii, către care se îndreaptă întreaga noastră gratitudine” afirmă Călin Stegerean, directorul general al MNAR.
După parcurgerea întregului proces de conservare-restaurare piesa va fi expusă publicului în cadrul Galeriei de Artă Veche Românească, integrându-se celui mai complex și valoros fond patrimonial de textile medievale și premoderne din România.

Articolul precedentHoroscop 24 ianuarie
Articolul următorCalendarul zilei 24 Ianuarie