Thomas Edelmann s-a născut în Germania la mai bine de 25 de ani după ce aliații l-au învins pe Hitler. Cu toate acestea, anul trecut, în urma unui apel de marketing neașteptat, omul de afaceri în vârstă de 49 de ani a contactat un profesor pensionar din Israel pentru a-și cere scuze pentru acțiunile bunicului pe care nu l-a cunoscut niciodată, scrie CNN.
Crescând, Edelmann auzise zvonuri despre afacerea familiei și bănuia că aceasta ar fi fost deținută anterior de evrei care au fost obligați să o predea bunicului său patern, Wilhelm.
În ultimii ani, Thomas Edelmann începuse să se implice în genealogie. El a dat peste dosarele fiscale naziste confirmând că proprietarul evreu – Benjamin Heidelberger – a fost nevoit să vândă magazinul de articole din Bad Mergentheim, sudul Germaniei, în 1938, după introducerea legilor antisemite de la Nürnberg. Aceste legi au restricționat evreii din economia germană, făcând legală confiscarea proprietăților lor.
Edelmann a menționat acest lucru trecând unui agent de vânzări de la MyHeritage, site-ul online de construcție a arborilor genealogici, care a sunat pentru a discuta despre abonamentul său. Fascinat, vânzătorul a transmis povestea echipei de cercetare a companiei.
Două săptămâni mai târziu, Edelmann a primit un telefon de la MyHeritage. Au dezgropat două înregistrări importante: registrul de naturalizare al lui Heidelberger din 1942 și piatra de mormânt a acestuia alături de soția sa, Emma, din nordul Israelului. Mai mult, descoperiseră că Heidelberger avea o nepoată vie.
Hanna Ehrenreich, o profesoară pensionară în vârstă de 83 de ani, știa totul despre magazinul care a devenit cunoscut sub numele de Willi Edelmann. Atât de mult, încât o imagine alb-negru – care poartă numele anterior al bunicului ei – împodobește încă pereții casei sale din Israel.
Edelmann, care își pierduse legătura cu tatăl său după ce părinții săi au divorțat la începutul anilor 1970, știa puțin despre istoria familiei sale paterne și nu avea nicio legătură cu prosperul lanț de retail.
În timp ce magazinul în sine nu mai există, familia Edelmann deține încă clădirea, precum și numeroase alte proprietăți din oraș. Cu toate acestea, el nu are nicio miză în firmă.
Edelmann a trimis o scrisoare către Ehrenreich în limba englez, prin MyHeritage, fără să știe că a crescut de fapt vorbind germana.
După ce a citit scrisoarea, Ehrenreich a fost de acord să discute cu Edelmann despre trecutul familiei lor.