„Grecia condamnă cu tărie” decizia Turciei care deschide calea transformării fostei Hagia Sofia din Istanbul în moschee, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis, vineri seara, potrivit AFP.
Această alegere „are un impact nu numai asupra relațiilor dintre Grecia și Turcia, dar și relațiile acesteia din urmă cu Uniunea Europeană, Unesco și comunitatea mondială în ansamblu”, a adăugat acesta într-un comunicat de presă.
Ministrul grec al Culturii, Lina Mendoni, a numit decizia astăzi mai devreme „o provocare a lumii civilizate”. „Naționalismul arătat de președinte (turcul Recep Tayyip) Erdogan își duce țara înapoi cu șase secole”, a spus ea.
Consiliul de Stat turc a aderat vineri la cererea mai multor asociații, anulând o decizie guvernamentală din 1934, care conferă Hagiei Sophia statutul de muzeu.
Potrivit ministrului grec al Culturii, această decizie a instanței „confirmă faptul că nu există independența Justiției” în Turcia.
„Hagia Sofia este un monument aparținând întregii omeniri, indiferent de orice credință religioasă”, a declarat ministrul grec al Culturii.
Patriarhul ecumenic Bartolomeu I, lider spiritual al Bisericii Ortodoxe, a avertizat luna trecută că transformarea Hagiei Sofia într-o moschee ar putea „determina milioane de creștini din întreaga lume să lupte împotriva islamului”.
Washingtonul a declarat că a fost „dezamăgit” vineri de transformarea fostei Hagia Sophia din Istanbul într-o moschee, cerând autorităților turce să garanteze accesul egal pentru toți vizitatorii.
„Suntem dezamăgiți de decizia guvernului turc de a schimba statutul Hagiei Sophia”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Morgan Ortagus. „Am luat act de angajamentul guvernului turc de a garanta accesul la Hagia Sophia pentru toți vizitatorii și așteptăm cu nerăbdare să vedem planurile sale de management pentru Hagia Sophia, astfel încât acesta să rămână accesibilă pentru toți, fără discriminare”, a adăugat Ortagus.